Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rijschoolhouder die fraudeerde met spybril maandenlang de cel in

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 januari 2017, 21.29 uur

Rijschoolhouder Erol C. is deze week veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf (waarvan drie maanden voorwaardelijk) wegens fraude bij het theorie-examen. Zijn compagnon kreeg een taakstraf van 120 uur.

Ze maakten tijdens theorie-examens opnames met een spybril en hebben zo onder meer inbreuk gepleegd op het auteursrecht van het CBR. De opnames hebben zij daarna in theorielessen gebruikt. Ook hebben ze verschillende keren examenvragen gestolen.

Lees ook: OM: Frauderende rijschoolhouder vond geld belangrijker dan verkeersveiligheid

Een van de mannen is ook veroordeeld voor een poging tot diefstal van examenvragen op 9 oktober 2013. Bovendien had hij op 22 september 2014 een pistool en/of munitie in bezit en heeft hij tussen september 2014 en oktober 2015 ruim 95.000 euro witgewassen.

Verkeersschool Eros op de Bos en Lommerweg adverteerde met een '100 procent slagingskans' voor kandidaten en de 'allernieuwste vragen' en zat met een 60 procent ruim boven het landelijke gemiddelde van 45 procent.

Filmpje
Nadat verschillende media berichtten over de fraude plaatste een van de verdachten zelfs een filmpje online waarin hij alles ontkent. 'Theorie-examen is niet te koop, je betaalt een bedrag en ik zorg ervoor dat je het allemaal weet in een dag', zei hij onder meer.

De derde verdachte in de zaak, een vrouw, is vrijgesproken.