Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Amsterdamse uitzendbureaus werken massaal mee aan discriminatie'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 januari 2017, 14.46 uur

Driekwart van de Amsterdamse uitzendbureaus vindt het geen probleem om mee te werken aan discriminatie op de arbeidsmarkt.

Dat blijkt uit research van de jongerenactiegroep Doetank PEER onder dertig uitzendbureaus in Amsterdam en Limburg. De onderzoekers deden zich voor als evenementenorganisator 'Holland Danst' en vroegen de bedrijven naar promotie- en cateringmedewerkers voor twee fictieve festivals.

Sylvana Simons
Er was wel een voorwaarde. Vanwege het 'Hollandse' karakter van de festivals, moest het personeel blank zijn. Maar liefst 75 procent van de Amsterdamse uitzendbureaus was bereid daar aan mee te werken. Een bedrijf grapte zelfs dat Sylvana Simons hier maar beter niet achter kon komen.

'Vooraf maakte ik me nog zorgen over hoe we in godsnaam geloofwaardig over konden komen, maar dat was onterecht. Er werd gedaan alsof dit de normaalste zaak van de wereld was', vertelt initiatiefnemer Lyle Muns.

'We verwachtten wel dat een aantal bureaus met ons in zee zouden willen gaan, maar dat er zo veel, makkelijk en open gediscrimineerd zou worden verraste zelfs ons. Schaamteloos!' zegt Muns.

Debat
Overigens bleek wel dat bij grotere, bekende uitzendbureaus minder snel meegegaan werd in het discriminatieverzoek. Muns heeft opnamen van de gesprekken op zijn Facebookpagina geplaatst.

Debat aangevraagd. Doen jullie mee? @AriellaVerheul @DennisBoutkan @peterkwint Discriminatie bij uitzendbureaus' https://t.co/xxcoiUl3Iy

— Rutger Groot Wassink (@RutgerGW) 30 januari 2017

GroenLinks heeft een debat aangevraagd in de gemeenteraad naar aanleiding van het onderzoek.