Start van hoofdcontent

Stad

nl

Deuren op slot tijdens gebed: 'De moskee hoort een open gebouw te zijn'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 januari 2017, 18.37 uur

Na verschillende incidenten bij moskeeën in binnen- en buitenland, waaronder de schietpartij bij een moskee in het Canadese Quebec zondagavond, heeft de Blauwe Moskee besloten de deuren voorlopig op slot te doen tijdens gebedsdiensten.

De Amsterdamse moskee neemt deze maatregel, net als drie andere grote moskeeën in het land, om het veiligheidsgevoel onder de moskeegangers te vergroten. Van een specifieke dreiging richting de Blauwe Moskee is op dit moment geen sprake. 

'We horen veel bezorgde geluiden en krijgen veel vragen', stelt woordvoerder Khalil Aitblal. 'Maar we zijn een instituut en als instituut moet je verantwoordelijk zijn voor je bezoekers. Daar hoort dus bijvoorbeeld cameratoezicht bij.' Maar dus ook het sluiten van de deuren. 'Eigenlijk niet in de geest van een moskee. Dit is een open gebouw, het is een gebouw wat open moet staan voor iedereen die op zoek is inspiratie en rust. Dat zal het altijd blijven. Maar tijdens het gebed is iedereen op het gebed gefocust. Op dit moment willen we het veiligheidsgevoel vergroten, dus dan gaat de deur op slot.'

Quebec
Directe aanleiding voor de maatregelen is een aanslag in het Canadese Quebec. Vermoedelijk twee daders openden hier zondagavond het vuur op moskeebezoekers tijdens het avondgebed. Zes mensen kwamen om en acht raakten gewond, zei de Canadese politie. Over het motief van de daders is nog niets bekend.

Radio Canada meldt maandagmiddag op basis van bronnen bij het onderzoek dat beide verdachten inwoners van zijn Quebec en daar ook studeren. Eén zou van Marokkaanse afkomst zijn. Een getuige zei dat een van de schutters 'Allahoe akbar' (God is groot) riep.