Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kunstenaar Leonard van Munster krijgt klappen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 januari 2017, 20.57 uur · Foto: taxi1108

Kunstenaar Leonard van Munster heeft een opmerking over vernielingen aan zijn werk moeten bekopen met flinke klappen op zijn hoofd. Hij sprak vrijdagmiddag vier jongens aan die stenen gooiden op zijn werk Heaven 03.

Volgens Van Munster speelt het probleem al maanden, schrijft Het Parool. Het kunstwerk, een huisje, staat in de vijver bij de Burgemeester Vening Meineszlaan in Nieuw-West. Rond die vijver staan verschillende korven met stenen. Normaal zijn die metalen rekken met stenen gesloten, maar deze zijn volgens Munster al een halfjaar geleden opengebroken. De stenen worden gebruikt om zijn kunstwerk te vernielen. 

Inmiddels zijn de ramen van het huisje ingegooid en het watervalletje dat erbij hoort werkt ook al niet meer. Van Munster woont zelf in de straat. Hij ziet de vernielingen zelf gebeuren. Buurtbewoners hebben meebetaald aan Heaven 03 via een crowdfundactie. De problemen meldde de kunstenaar bij het stadsdeel en bestuurder Ronald Mauer melding te maken van de vernielingen. Volgens de kunstenaar is er echter nog niks gebeurd. 'Als ze het serieus hadden genomen, had het gewoon direct gerepareerd kunnen worden. Dit soort achterstallig onderhoud en vernielingen leiden ook voor meer verloedering in de buurt', zegt hij in Het Parool.

Lees ook: 'Ik hou van je'-kunstwerk is niet meer

Vrijdag besloot Van Munster zelf in te grijpen toen hij weer zag hoe zijn huisje bekogeld werd. Hij rende achter twee van de vier vandalen aan. De jongens draaiden zich plots om en Van Munster werd ondermeer met een stok in zijn gezicht geslagen. De kunstenaar heeft aangifte van mishandeling gedaan.

Lees ook: Kunstwerk kapot gewaaid

Intussen zegt bestuurder Mauer wel melding te hebben gedaan. 'Ik heb er na het gesprek met Van Munster melding van gemaakt, maar ik verwijt mezelf dat ik er verder niet meer achteraan ben gegaan om uit te zoeken of het ook echt opgelost was.'