Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ruim 100 chauffeurs protesteren op Schiphol tegen taxironselaars

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 februari 2017, 23.41 uur

Op het plein voor de ingang van Schiphol hebben zo'n 200 taxichauffeurs gedemonstreerd tegen taxironselaars. De ronselaars worden nu nog niet beboet omdat er morgen een kort geding dient tegen de gemeente Haarlemmermeer.

De gemeente wil met nieuwe maatregelen een einde maken aan de onrust op de taxistandplaats. Door de concurrentie tussen het grote aantal taxi's op Schiphol komt het vaak voor dat toeristen bij aankomst op Schiphol van alle kanten, soms op agressieve wijze, door ronselaars worden benaderd voor een taxirit.

De protesterende chauffeurs van vanavond willen dat collega's die er zulke praktijken op nahouden harder worden aangepakt. 'We zijn het zat dat zij klanten belazeren, de marechaussee wordt aangevallen. Chauffeurs worden bij hun huis lastig gevallen als ze hun mond opentrekken. Tot nu is hebben we geen optreden gezien, we worden aan het lijntje gehouden.'

Lees ook: Taxi-strijd Schiphol nog niet gestreden: 'Als rechter ons ongelijk geeft, gaan we voor proefproces'

1500 euro boete
De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is aangepast, waardoor er plekken aan zijn te wijzen waar het aanbieden van taxidiensten verboden wordt. Bij overtreding van het verbod volgt een boete van 350 euro. Bij meerdere overtredingen kan het oplopen tot 1500 euro en het in beslag nemen van de auto.

De maatregel wordt nu aangevochten door een groep chauffeurs. Zelf denken ze ondanks de kritiek bij het kort geding morgen een goede kans te maken. 'Als de rechter ons ongelijk geeft, dan moeten we ons eerst even beraden over wat we het beste kunnen doen. Maar we zullen waarschijnlijk voor een proefproces gaan', zei een chauffeur maandag.

'Dus een boete aannemen en dan kijken hoe het daarna verloopt.' Het kort geding dient morgen om 13.30 uur. 

Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen