Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ontwerpster sleept Ikea voor rechter om 'nagemaakte lamp'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 februari 2017, 16.06 uur · Foto: Sam in Stijl

Het doet denken aan de strijd van kleine David tegen reus Goliath. Morgen staat ontwerpster en oud-hockeyinternational Margje Teeuwen voor de rechter. Ze denkt dat woonwarenhuis Ikea haar lamp, de Proplamp, heeft nagemaakt.

Mag dat zomaar?, vroeg Margje Teeuwen zich twee jaar geleden af. Ze zag haar succesvolle designlamp opeens hangen in Ikea. Tenminste, een lamp die er volgens haar verdacht veel op leek.

Eerste wilde ze er geen rechtszaak van maken, maar de reacties op haar verontwaardigde Facebookbericht deden haar toch anders besluiten. 'Ik ga de rechter eerlijk mijn verhaal vertellen. Ik zie de zaak met vertrouwen tegemoet', is het enige dat Teeuwen er nu over wil zeggen.

Slaafse nabootsing of niet?
De ontwerpster klaagt Ikea aan voor 'slaafse nabootsing'. Ikea kwam na haar met een bijna identieke lamp op de markt en het gevolg daarvan is verwarring bij klanten. Welke lamp is nou welke?

Haar ultieme doel is de Ikea-lamp uit de verkoop te krijgen. Teeuwen ziet zichzelf als een ontwerper die persoonlijke en bijzondere ontwerpen maakt. Dan is het niet fijn om constant de vraag te krijgen of ze haar ontwerp aan Ikea verkocht heeft.

Ikea ontkent dat er sprake is van nabootsing. Het ontwerp voor de Krusning-lamp was al klaar voordat de Proplamp op de markt werd gebracht, zegt het woonwarenhuis. Daarnaast heeft de Proplamp volgens Ikea geen specifiek uiterlijk.

Auteursrecht
Teeuwen klaagt Ikea bewust niet aan voor het schenden van haar auteursrecht. Dat is een te groot risico voor een kleine ondernemer als zij. Een auteursrechtszaak verliezen, betekent meestal de proceskosten van de tegenpartij vergoeden. En de kosten betalen voor de advocaten van Ikea na twee jaar procederen, is vermoedelijk een dure aangelegenheid.