Start van hoofdcontent

Stad

nl

Spanning rond 'hitsige' jaguars in Artis

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 februari 2017, 15.18 uur · Foto: Artis/Edwin Butter

De kersverse jaguars in Artis kunnen het bijzonder goed met elkaar vinden. Zijn de eerste welpjes al onderweg?

Eind december opende het spiksplinternieuwe jaguarverblijf in de dierentuin en konden de twee roofdieren er hun intrek nemen. In 2014 kwamen ze uit Schotland naar Nederland, maar werden ze vooral elders ondergebracht omdat de bouw van het verblijf vertraging opliep.

Het idee is dat het duo nieuwe jaguartjes gaat maken als onderdeel van een Europees fokprogramma voor bedreigde diersoorten. En daar lijken de dieren al flink mee in de weer te zijn.

Lees ook: Artis opent langverwachte jaguarverblijf

Hitsig
Van een insider begreep AT5 dat de jaguars behoorlijk 'hitsig' zijn. Sterker nog, het zou zomaar kunnen dat er al nageslacht onderweg is. Maar omdat het gevaarlijke dieren zijn, kunnen verzorgers niet zo dichtbij komen om de zwangerschap nu al met zekerheid vast te stellen.

Een woordvoerder van de dierentuin bevestigt dat er 'dekkingen' zijn waargenomen. Dat zou overigens geheel volgens de cyclus van de katachtigen gaan. Die is 37 dagen en op een zeker moment is het vrouwtje 'krols'. 'Dan toont ze interesse, als die periode voorbij is moet ze er niets meer van weten.'

Lees ook: Duo steelt klassieke Jaguar met sleepkabel

Alleenstaande moeder
Mochten er welpjes komen, dan zullen ze niet heel lang in Artis blijven. 'Jaguars zijn solitaire dieren.' Als ze groot zijn gaan ze naar andere dierentuinen. Ook is de pret voor het mannetje dan voorbij, want jaguars opereren het liefst als alleenstaande moeders.

Als het vrouwtje binnenkort niet meer krols wordt, dan kan ze inderdaad zwanger zijn. Dan zal ze ook een dikkere buik krijgen. Nog even afwachten dus.