Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ierse Kinahan-clan onderhoudt nauwe banden met Amsterdamse onderwereld

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 februari 2017, 21.17 uur

Het gewapende viertal dat zondagavond werd opgepakt op het Rembrandtplein zou op het punt hebben gestaan een liquidatie te plegen. Dat stellen diverse Ierse misdaadjournalisten vandaag. Onder de vier mannen die de politie oppakte is een prominent lid van de Ierse Kinahan-clan.

De Kinahans zouden nauwe banden hebben met criminelen uit de Amsterdamse onderwereld. Zondagavond werd onder meer Gary C. opgepakt op het Rembrandtplein. 'Hij is een kopstuk van de Kinahan-clan hier in Ierland. Hij werd buiten het café gearresteerd. Ze worden allemaal vastgehouden vanwege illegaal vuurwapenbezit', vertelt de Ierse journalist Stephen Breen.

Lees ook: 'Opgepakte Ier vooraanstaand lid van beruchte Kinahan-clan'

Vlak voor de politieactie zondagavond vond er bij Club Smokey een ontmoeting plaats tussen een vijftal mannen. Om onduidelijke redenen liep die ontmoeting uit de hand. 'Tijdens de bijeenkomst ontstond er een ruzie. Toen het wapen tevoorschijn kwam is er geprobeerd te schieten, maar het wapen blokkeerde. Het beoogde doelwit is daarop gevlucht', zegt Breen.

Lees ook: Naoufal F. leidde een luxe leventje in Dublin

De Ierse Kinahan-clan zou zich voornamelijk richten op het importeren van drugs en wapens. Vorig jaar nog werd in Dublin Naoufal F. opgepakt in een huis gelieerd aan de Kinahans. F. wordt binnenkort uitgeleverd aan Nederland. Hij wordt door justitie onder meer verdacht van betrokkenheid bij een mislukte liquidatie in Diemen, eind 2015.