Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stopera stapt over op genderneutrale toiletten: 'Op een heren- of vrouwentoilet word ik raar aangekeken'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 februari 2017, 18.43 uur

Op dit moment kunnen bezoekers van de Stopera nog kiezen tussen een mannen- en een vrouwentoilet. Maar hier komt binnenkort verandering in.

Het stadhuis stapt namelijk over op genderneutrale toiletten. Dit tot grote vreugde van bijvoorbeeld BeyonG, die in het verleden nog al eens problemen ondervond bij het bezoeken van een toilet. 'Hier ga ik naar een damestoilet. Maar als er mensen binnen zijn, word ik wel eens raar aangekeken. In het verleden ben ik ook wel eens uitgelachen, heel kleinerend. En op het herentoilet? Hetzelfde liedje.'

Raadslid Nelly Duijndam (SP) is eveneens groot voorstander van de maatregel. 'Je haalt gewoon de bordjes weg en zet er "toilet" op. Klaar ben je', stelt Duijndam. Bezoekers reageren overwegend positief. Maar er is ook een kritisch geluid. 'Hoe erg is het nou helemaal nodig?' Vraagt een bezoeker zich af. 

'Het is zo geregeld en een heel groot gebaar naar transgenders', meent Duijndam echter. Dit onderschrijft BeyonG. 'Toiletten zijn er toch voor iedereen?' Naast de Stopera krijgen ook stadsdeelkantoren binnenkort genderneutrale toiletten. Ook op scholen moet de maatregel worden doorgevoerd.