Start van hoofdcontent

Stad

nl

Asielzoekerscentrum Nieuw-West gaat eerder dicht

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 februari 2017, 22.00 uur

Het asielzoekerscentrum in het oude ALO-gebouw aan de Willinklaan in Nieuw-West blijft voor een periode van drie jaar open, in plaats van de eerder aangekondigde tien jaar.

Omdat er minder asielzoekers het land binnenkomen dan verwacht, heeft het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) besloten het asielzoekerscentrum eerder te sluiten. Ook mogen er maximaal 600 asielzoekers in, dat zijn er 200 minder dan de bedoeling was.

Het azc Willinklaan gaat dienen als overbruggingslocatie tussen het moment van sluiting van het asielzoekerscentrum aan de Wenckebachweg, begin 2018, en de opening van het nieuwe asielzoekerscentrum in de Houthaven.

Lees ook: Bijlmerbajes wordt asielzoekerscentrum

De voorbereiding van de bouw van het asielzoekerscentrum aan de Willinklaan start in de tweede helft van februari. De verwachte openingsdatum wordt verschoven van mei 2017 naar eind 2017. De sluiting zou dan in 2020 zijn.

Het is volgens de gemeente goed mogelijk dat het asielzoekerscentrum daarna bijvoorbeeld gaat dienen als woonplek voor zogenoemde statushouders. Dat zijn vluchtelingen die in Nederland een verblijfsvergunning hebben gekregen. 

Mocht het aantal asielzoekers toch weer toenemen, dan is de kans ook aanwezig dat het asielzoekerscentrum alsnog tien jaar openblijft.