Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Canal Parade: 'Make America Gay Again' en een zelfmoordpreventie-boot

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 februari 2017, 18.06 uur

'Boten met zware statements', dat belooft de organisatie van de Gay Pride voor de botenparade dit jaar. Er zal een Iraanse boot, een zelfmoordpreventie-boot en uiteraard kan een Donald Trump-boot niet ontbreken dit jaar.

Vanmiddag maakte de organisatie bekend wie er aan de jaarlijkse Canal Parade deel mag nemen. De Gay Pride wordt gehouden van 29 juli tot 6 augustus met op zaterdag 5 augustus het traditionele hoogtepunt. 

'Toeschouwers aan de kade zullen in augustus regelmatig met de neus op de feiten gedrukt', zegt Gay Pride-directeur Lucien Spee. 'Ons festival is al jarenlang een festival met inhoud, maar dit jaar doet er een aantal boten mee dat meer dan ooit ‘ongemakkelijke thema’s’ gaan aansnijden.'

Iraanse boot tegen de galg
Voor het eerst vaart er dit jaar een Iraanse boot mee. De organisatie Zamaneh Media wil met haar boot een statement maken tegen de galg die in Iran gebruikt wordt om LHBTI’s mee op te hangen.

Zelfmoordpreventie-boot
Het aantal zelfmoordpogingen in Nederland ligt bij LHBTI's vier keer hoger dan onder heteroseksuele jongeren. Organisatie Astare wil met deelname aan de Canal Parade proberen het taboe omtrent zelfmoord te doorbreken. De boot zal zich op het grote publiek richten en in het bijzonder op de LHBTI-gemeenschap. 

'Make America Gay Again'
Er zullen twee boten meedoen die een boodschap hebben aan de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. 'Torn niet aan de rechten van de LHBTI’s en respecteer deze' is de boodschap van de eerste. Daarnaast maakt de boot 'Make America Again' zijn opwachting. De organisatie achter deze boot zegt zich zorgen te maken over Amerikaanse LHBTI's en hun vrije toekomst. 

Twitter: @DePolitieheli