Start van hoofdcontent

Stad

nl

Oorspronkelijke bewoner Spijtellaantje krijgt sleutel arbeidershuisje: 'Het is een unieke omgeving'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 februari 2017, 23.52 uur

Harry Rudolf kreeg vandaag, als een van de twee oorspronkelijke bewoners van de vier arbeidershuizen in het Spijtellaantje, de sleutel van zijn net opgeleverde nieuwe oude huis.

'Het is echt een unieke omgeving. Je leeft op het land, maar in Amsterdam', vertelt Rudolf. 'De hele buurt heeft geholpen om dit voor elkaar te krijgen. We hebben negen jaar lang rechtszaken gevoerd, met behulp van omwonenden.'

In 2008 zamelde de buurt handtekeningen in om de vier oude huisjes, waarvan eentje van Rudolf, te redden van de sloop. Woningbouwcorporatie Ymere zag toen geen andere optie. In 2009 werd zelfs een van de huizen door krakers bezet om het bedrijf op andere gedachten te brengen. Uiteindelijk werd in 2013 besloten om de huizen niet te slopen, maar te renoveren.

Samen met buurman Arjan, die nog druk in gesprek is met Ymere over de sleuteloverdracht, is Harry Rudolf de enige oorspronkelijke bewoner van de vier huisjes. In de twee overige komen nieuwe bewoners. 'Alles is spiksplinternieuw', vertelt Rudolf 'Er is vloerverwarming en de indeling van het huis is aangepast.'

De hele buurt, verenigd in de Vrienden van het Spijtellaantje, hielp bij het behoud van de huizen. Niet alleen moreel, maar ook financieel. Harry betreurt het wel dat zijn oude buren, het echtpaar op nummer 11, deze overwinning niet meer meemaken in de straat. Zij konden zich de rechtszaken financieel niet meer veroorloven.