Start van hoofdcontent

Stad

nl

No Surrender-oprichter Klaas Otto van bed gelicht

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 februari 2017, 10.31 uur

Oprichter en oud-'generaal' van motorclub No Surrender Klaas Otto is vanochtend door een arrestatieteam van zijn bed gelicht. Otto was nog maar anderhalve week op vrije voeten.

De rechtbank in Breda schorste het voorarrest van de Brabander onder strenge voorwaarden, maar volgens justitie hield Klaas Otto zich daar niet aan. Dat meldt De Telegraaf.

De man uit Bergen op Zoom wordt verdacht van afpersing en witwassen. Mensen moeten daarover nog door de onderzoeksrechter worden gehoord. Otto mocht geen contact met hen opnemen, had huisarrest, mocht niet naar het buitenland en had een meldplicht. Zijn rechterhand, buurman en medeverdachte Janus de V. werd vanochtend ook aangehouden, eveneens voor overtreding van de vrijlatingsvoorwaarden.

Lees ook: 'No Surrender bedreigde Panorama om publicatie artikelen'

Otto zou enkele zakenpartners voor onder meer veel geld, auto’s en een speedboot hebben afgeperst. Dat gebeurde volgens het Openbaar Ministerie met zo veel dreiging en geweld dat getuigen bang zijn te verklaren en degenenen die dat wel deden, vrezen voor hun leven. Onder de mannen die zijn afgeperst is ook Joop M. Die is begin deze maand in België tot acht jaar cel veroordeeld vanwege een poging tot moord op Otto. Hij schoot hem in Poppel in de schouder.

Lees ook: 'Oprichter Klaas Otto vertrekt bij motorclub No Surrender'

Klaas Otto heeft sinds juli vorig jaar vastgezeten in het huis van bewaring in Middelburg. Hij heeft veel geklaagd over het regime van zijn detentie. Vanwege de risico-inschatting rondom zijn persoon zou het zwaarder zijn dan voor andere gedetineerden. Volgens de rechtbank 'woog zijn persoonlijke belang nu zwaarder dan het belang van de maatschappij om hem vast te houden'.
De rechtbank wil de zaak in september inhoudelijk behandelen.