Politiek

NL
V

Stadsdeel Centrum niet blij met plan voor wolkenkrabbers op Zeeburg

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 februari 2017, 14.09 uur

De plannen van het college om in de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland stevig de hoogte in te gaan bouwen stuiten op verzet uit een aangrenzend stadsdeel.

Eind vorig jaar presenteerde het College een stedenbouwkundig plan voor de buurt. In dit plan is ruimte voor flink wat hoogbouw. Elf nieuwe torens zouden een hoogte van 30 tot 40 meter moeten krijgen, elf torens worden 40 tot 80 meter hoog en zes torens bereiken een hoogte tussen de 80 en 143 meter. De hoogste torens zijn, volgens de gemeente, 'te vergelijken met een slanke versie van de Rembrandttoren.'

Zorgen
Maar in stadsdeel Centrum maakt de bestuurscommissie zich nu zorgen om de voorgenomen hoogbouw. De torens zouden vanaf bepaalde plekken in het centrum, bijvoorbeeld vanaf de Herengracht ter hoogte van de Utrechtsestraat, goed te zien zijn.

Lees ook: [Kaart] Amsterdam de hoogte in: taboe van hoogbouw doorbroken

En dit strookt volgens het dagelijks bestuur in het stadsdeel niet met bepaalde eisen van UNESCO. De Amsterdamse grachtengordel staat sinds 2010 op de werelderfgoedlijst en dat betekent dat hoogbouw niet zomaar 'storend zichtbaar' mag zijn. 

'Nauwelijks zichtbaar'
'Vanuit de historische binnenstad zullen de torens niet of nauwelijks te zien zijn', schrijft de gemeente zelf over het project. Maar hier denkt stadsdeel Centrum dus anders over. Ook de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad lieten zich al kritisch uit over de voorgenomen hoogbouw. Stadsdeel Centrum heeft in een brief aan het college verzocht de hoogbouw in het plan aan te passen.