Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amateurvoetbalclubs verwachten dat nieuwe regels problemen gaan opleveren

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 februari 2017, 17.55 uur

Amateurvoetbalclubs in de stad denken dat de nieuwe regels voor jeugdteams organisatorische problemen kunnen gaan opleveren. De KNVB komt met nieuwe regels voor de jeugd, omdat dat beter zou zijn voor de ontwikkeling van jonge voetballers.

De wijzigingen worden gefaseerd ingevoerd, vanaf september zijn eerst de teams onder de acht en onder de negen aan de beurt. Zij spelen nu nog zeven tegen zeven op een half voetbalveld, dat wordt zes tegen zes op een kwart veld. 'Met kleinere teams komen kinderen meer aan de bal: meer dribbelen, scoren en samenspelen. Dat draagt bij aan het spelplezier', zegt Koen Adriaanse van de KNVB.

Vrijwilligers tekort 
Naast speelplezier zouden kinderen er ook beter van worden. Clubs in de stad juichen dat natuurlijk toe, maar er zijn ook zorgen. 'Als je kleiner gaat voetballen, zijn er natuurlijk meer vrijwilligers nodig. Het is al heel moeilijk om vrijwilligers te werven binnen je club', aldus bestuurslid van DWS Remco de Jong. 'Bij de start van een seizoen is het natuurlijk altijd al een hoop gedoe om alles voor elkaar te krijgen, nu komt er een extra dimensie bij om het in de nieuwe vorm te gaan gieten', vult jeugdcoördinator Gert Buskermolen van ZSGOWMS aan.

DWS denkt tientallen extra vrijwilligers nodig te hebben. 'Vernieuwing is altijd even wennen. Dat snappen wij ook. Daarom hebben wij als KNVB ook gezegd: we gaan het samen invoeren en ook uitvoeren. We hebben een verenigingsadviseur, die kan helpen en kijken wat per club werkt om vrijwilligers te werven of te behouden', reageert Adriaanse.

KNVB wil steun uit Den Haag
De clubs in de stad zien het aantal vrijwilligers al jarenlang afnemen. Een groot probleem, zo zegt ook de KNVB, want zonder vrijwilligers geen voetbal. 'We willen daar heel graag de steun vanuit Den Haag. We zien nu dat bijvoorbeeld de vrijwilligersvergoeding nog niet maximaal is, dat zien we graag anders. Ieder lid van een club moet zijn steentje bijdragen. Zo werkt het in het verenigingsvoetbal in Nederland', besluit Adriaanse.

In september volgend jaar worden ook de regels voor de overige teams van kinderen tot twaalf jaar aangepast.