Start van hoofdcontent

Stad

nl

Inzamelingsactie om slavernijregisters in Suriname digitaal te maken

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 februari 2017, 19.49 uur

Historicus Coen van Galen is druk bezig met geld inzamelen om de slavernijregisters in Suriname digitaal te maken. En daarmee toegankelijk voor iedereen. Nu moeten mensen naar Suriname toe, en dat kunnen heel veel mensen niet.

Voor de film Sporen van Suiker, die gaat over het slavernijverleden, dook oud-nieuwslezeres Noraly Beyer de archieven van Suriname in. Letterlijk want dat is vooralsnog de enige manier om meer te weten te komen. 'Het zijn 43 enorme boeken waar iedereen, tot aan de afschaffing van de slavernij in 1863, afzonderlijk in vermeld staat. Dus met naam, geboortedatum, overlijdensdatum, wie de moeder is en dat soort dingen', legt Van Galen uit.

Dat betekent tientallen boeken met daarin tienduizenden namen. En om dat toegankelijk te maken voor iedereen is een actie gestart om dit te digitaliseren. Een immens karwei, maar van grote waarde. Zo vond Beyer de namen van haar grootmoeders terug, zoals Jaenette, Sofietje en Princess. En kwam zo terecht bij het graf van haar overgrootmoeder: 'Dat je via zo'n onderzoek terechtkomt bij het graf van iemand die je familie is, waar je van afstamt, want zonder die vrouw was ik er niet geweest. Maar je staat er nooit bij stil. Tot je bij het graf staat en denkt: shit het is toch wel mijn naam.'

Er is inmiddels zo'n 80 procent van het benodigde geld binnen. Geld doneren kan nog steeds, via Crowdfunding.ru.nl.