Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tweede Kamer stemt in met reguleren wietteelt: 'Stap in goede richting'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 februari 2017, 19.01 uur

De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met de zogeheten wietwet van D66. Het aangenomen initiatiefwetsvoorstel moet een einde maken aan de praktijk waarbij wiet wel mag worden verkocht in een coffeeshop, maar niet geteeld of aangevoerd.

77 Kamerleden stemden voor en 72 tegen. De wietwet heet officieel de Wet gesloten coffeeshopketen. In het voorstel staat dat professionele telers die zich aan de voorwaarden houden een ontheffing kunnen krijgen. Dat voorkomt strafrechtelijke vervolging.

De voorstanders van de wet denken dat door de teelt te reguleren de criminaliteit zal verminderen. Met de meerderheid in de Tweede Kamer is de wet er nog niet. In de Eerste Kamer is er nog geen meerderheid. Ook het kabinet is overigens geen voorstander. Over regulering van de wietteelt wordt al jarenlang gediscussieerd.

Lees ook: Amsterdam zoekt locatie voor gereguleerde wietteelt

'Het is een stap in de goede richting, het heeft nog een hele politieke weg te gaan', reageert Joachim Helms van de Bond voor Cannabisdetaillisten. 'Als het doorgaat dan wordt het systeem zoals we dat nu hebben, doorgetrokken naar de teelt. Er zal dan veel veranderen, we kunnen nu niet op een normale manier aan onze wiet komen.'