Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Oppositiepartijen komen met alternatief erfpachtplan

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 februari 2017, 13.38 uur

Het CDA, de Partij voor de Dieren en de Partij van de Ouderen hebben een alternatief erfpachtplan gelanceerd. Volgens de drie oppositiepartijen zijn huiseigenaren in hun voorstel een stuk voordeliger uit dan in de huidige plannen van het stadsbestuur.

Al wekenlang zorgt de overstapregeling naar eeuwigdurende erfpacht van wethouder Eric van der Burg voor flinke commotie. Veel huiseigenaren zijn woedend en zeggen de nieuwe canonbedragen of de voorgestelde afkoopsom niet te kunnen betalen. 

Lees ook: Demonstrerende erfpachters woedend: 'Slappe hannussen, doe open die poort!'

De partijen, die alle drie één zetel hebben in de gemeenteraad, hebben een alternatief voorstel dat een einde moet maken aan de in hun ogen 'idiote bedragen' die in de huidige plannen naar voren komen. Daarbij wordt de grondwaarde afgeleid door de ‘historische’ waarde ervan te nemen, plus de inflatie minus een procent.

Deze zogenaamde ‘schaduwgrondwaarde’ wordt volgens de partijen nu ook al door de gemeente gebruikt bij tussentijdse afkoop. Volgens het plan moet getoetst worden of die waarde 'marktconform' is. De partijen gaan daarbij uit van een gemiddelde grondwaarde van 10 procent van de WOZ-waarde van de woning op 1 januari 2014, met een minimum van 5 procent en een maximum van 15 procent daarvan.

Lees ook: Al vijfduizend reacties op plannen nieuw erfpachtstelsel

De gemeente heeft inmiddels 5000 reacties ontvangen van mensen die het niet eens zijn met de plannen voor een nieuw erfpachtstelsel. Wethouder Eric van der Burg heeft eerder aangegeven serieus naar alle bezwaren te gaan kijken, en als er aantoonbare fouten in het stelsel zitten die te zullen aanpassen. Het zal zeker nog enkele weken duren voordat deze 'nota van beantwoording' klaar zal zijn. 

Lees ook: Stopera onder de indruk van erfpachtreacties: 'Voorstel had feest van transparantie moeten worden'