Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Steeds meer overlast door slagroompatronen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 maart 2017, 11.48 uur

De straten, parkeerplekken en schoolpleinen in de stad zijn ermee bezaaid: patronen voor in slagroomspuiten. Tieners gebruiken de lachgas daarin als 'drug', maar de VVD is de overlast inmiddels behoorlijk zat.

'Wij krijgen steeds meer geluiden van mensen in woonwijken die op zondagochtend opeens op een parkeerplek van die patronen zien liggen', zegt raadslid Dilan Yesilgöz. 's Nachts hebben de bewoners bovendien last van het geluid dat de lachgasjunkies produceren.

Behalve de overlast, maakt de VVD zich ook zorgen om de gezondheid van de jongeren. Uit onderzoek blijkt dat 8 procent van de pubers tussen de 12 en 16 jaar al een lachgas gebruikt hebben, terwijl het onduidelijk is wat daar de effecten van zijn op de langere termijn.

Lees ook: Uitgaanspubliek hooked aan lachgas

'Wij willen graag, voor het uit de hand loopt, dit met de burgemeester ook bespreken. Welke trend zien we en hoe kunnen we op tijd ingrijpen indien dat nodig is?' zegt de VVD'er.

Duizelig, misselijk en verward
De patronen zijn simpel te kopen op internet of in de winkel. Volgens het Trimbos Instituut krijgen gebruikers een beetje een dronken gevoel, worden ze er lacherig van en voelen ze zich prettig. Maar er is ook een keerzijde. 'Je kunt ook duizelig worden, misselijk en verward raken', zegt Eva Ehrlich.

AT5 sprak met een organisator van feestjes die vertelt dat de patronen zelfs aan de bar te koop zijn bij bepaalde feesten en in sommige clubs. 'Zeker bij jonger feestpubliek is het erg populair op dit moment.'