Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM: 'Rapper gaf moordinstructies via Snapchat'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 maart 2017, 09.55 uur

Rapper 'JayJay' uit Zuidoost zou volgens het Openbaar Ministerie via Snapchat de locatie hebben doorgestuurd van de plek waar Abderrahim 'Appie' Belhadj (29) op 9 mei vorig jaar werd geliquideerd.

Dat bleek vanmorgen in de rechtbank. De Snapchat werd volgens justitie met de iPhone van Jason L. gestuurd naar de vermoedelijke schutter. Die zit momenteel vast in verband met een andere zaak. Het OM verdenkt L. ervan dat hij Belhadj zelf via Whatsapp zou hebben gelokt naar de flat Kikkenstein in Zuidoost.

Lees ook: Belhadj werd door criminelen gefilmd in McDonald's

Huisnummer
Uit de gegevens van de telefoon van L. blijkt dat hij om 04.10 uur die nacht via Snapchat de locatie van de flat Kikkenstein (met bijbehorend huisnummer) stuurde.  Volgens het Openbaar Ministerie woont op dat adres een oudere, Nederlandse dame, die 'niets met de zaak van doen heeft'. Maar datzelfde huisnummer prijkt ook prominent op de ingang van de flat Kikkenstein. 'En dat is de ingang waar de latere schutter liep te ijsberen', aldus het Openbaar Ministerie.

 
Geen conflict
Volgens Manon Aalmoes, de advocaat van Jason L., is er amper bewijs en heeft L. niets met de liquidatie van Belhadj te maken. Simpelweg, omdat hij op het moment van de moord niet in Amsterdam, maar in Rotterdam was. Volgens de advocaat zouden L. en Belhadj geen conflicten hebben gehad. In de uren voorafgaand aan de moord appten ze bovendien geregeld met elkaar over vrouwen. 
 
 
Appen
Slachtoffer en verdachte (beiden in aanwezigheid van vrienden) treffen elkaar eerder die nacht in Club Air in het centrum. Op een bepaald moment scheiden daar hun wegen, maar de twee houden daarna via Whatsapp contact. Na zijn bezoek aan Club Air appt L. naar Belhadj dat hij met meerdere meisjes naar Zuidoost rijdt. Belhadj antwoordt dat hij dat wel interessant vindt: 'Oké, mag ik meekomen? Ik wil neuken.' Jason appt terug: 'Ik ook.' 
 
Scoren
Maar daar komt weinig van terecht. Sommige meisjes haken af of gaan uiteindelijk niet mee. Jason probeert het nog bij een ander meisje. 'Ik maak baby, kom naar mij alsjeblieft', appt hij. Advocaat Aalmoes: 'Dat is een merkwaardige uitspraak voor iemand die bezig zou zijn geweest om een moord uit te lokken. Hij hoopt dat er nog ergens iets te scoren valt. En daarom houdt hij ook contact via Whatsapp met Belhadj', aldus Aalmoes. 
 
Rotterdam
Uiteindelijk appt Jason L. volgens justitie een locatie door aan Belhadj: Kikkenstein in Zuidoost, de plek waar Belhadj later die nacht wordt geliquideerd. Opvallend genoeg rijdt Jason D. dan al rond in een auto in Rotterdam. Maar volgens het Openbaar Ministerie is de locatie via Whatsapp gekopieerd en hoeft die dus niet vanuit Amsterdam te zijn gestuurd. Justitie noemt het opvallend dat de onderzochte telefoon van L. na 9 mei, de dag van de moord, niet meer wordt gebruikt. 
 
Rapper
Jason L. is (vooral in Zuidoost) bekend als lid van de voormalige rapgroep The Greengang. Zijn advocaat hekelt het feit dat L. keer op keer in verband wordt gebracht met misdrijven. 'Elke keer als er iets gebeurt in Zuidoost, wordt de naam van mijn cliënt genoemd. En dat geldt ook voor deze zaak: het was niet meer dan een nachtelijke zoektocht van mannen naar vrouwen. Er zijn geen ouderwetse sporen, geen vingerafdrukken, zelfs geen wapen', aldus Aalmoes. 
 
Toch blijft Jason L. voorlopig vastzitten op verdenking van betrokkenheid bij de moord. Wanneer de zaak verder gaat, is nog niet bekend. 
 
De doodgeschoten Abderrahim 'Appie' Belhadj.