Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Kritiek uit raad over aanpak online radicalisering

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 maart 2017, 19.34 uur

De gemeente gaat binnenkort via social media proberen radicaliserende berichten te vinden en in te dammen.

Vloggers
Een speciaal team met kennis van extremisme, radicalisering en polarisatie zal namens de gemeente online actief het net op gaan. Ook wil het stadsbestuur vloggers inzetten die gematigde boodschappen laten horen. De VVD vindt het als preventief middel een goed plan, maar oppositiepartijen PvdA en GroenLinks zien het niet als DE oplossing. Er zijn al genoeg bloggers en vloggers die radicaliserende berichten tegenspreken, zegt PvdA raadslid Sofyan Mbarki. Zij doen dit uit zichzelf. Dat is veel krachtiger.

Online
Ook GroenLinks verwacht niet veel van de online aanpak. Het is niet 'de' oplossing, maar het is altijd goed om te proberen.

App
Ook wordt er een speciale app gelanceerd waarmee ambtenaren, professionals en sleutelfiguren uit de moslimgemeenschap makkelijk informatie kunnen uitwisselen. Ook worden ambassadeurs opgeleid om ongewenste berichten op internet te signaleren en wil het stadsbestuur een ''online dashboard' laten ontwikkelen om de enorme hoeveelheid aan informatie op social media te kunnen filteren en monitoren. De gemeente onderzoekt ook de mogelijkheid van een online helpdesk voor jongeren die worstelen met radicalisering.

Eerste keer
Het is de eerste keer dat de gemeente online op dit gebied actief wordt. Wel wordt benadrukt dat de gemeente geen rol bij online opsporing of inlichtingen heeft.