Stad

Nu al voer voor discussie: de nog te bouwen wolkenkrabber in Oost

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 maart 2017, 10.50 uur

Het nog te bouwen Fibonacci-gebouw houdt de gemoederen bezig in de buurt van de Cruqiuskade. Buurtbewoners vrezen geluids- en parkeeroverlast en vinden bovendien dat de 60 meter hoge toren hun uitzicht zal verpesten.

'Ik vind het een ontzettend groot en lelijk gebouw, mijn uitzicht is dan helemaal naar de klote', zegt er één. Het zijn frustraties die Thijs Reuten van stadsdeel Oost zich kan voorstellen. 'Ik vind het een mooie tekening maar ik snap dat die bewoners onaangenaam verrast zijn. Want het uitzicht gaat wel veranderen.'

Een tweede zorg is de geluidsoverlast. Bewoners van omliggende gebouwen vrezen fluittonen van de windstromen rond het Fibonacci-gebouw. Ook denken ze dat het gebouw als klankkast zal fungeren als de treinen straks tussen de gebouwen door zal rijden. De ontwerper zegt deze zorgen mee te nemen voor het definitieve ontwerp om de overlast te minimaliseren.

Of het plan doorgaat, valt overigens nog te bezien: het bestemmingsplan moet nog gewijzigd worden en bouwvergunningen zijn er überhaupt nog niet afgegeven. Er zijn dus inspraakmogelijkheden genoeg voor de buurt.