Start van hoofdcontent

Stad

nl

Actiegroep tegen wijziging metrolijn 53: 'Bijlmer wil bereikbaar blijven'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 maart 2017, 18.47 uur

Omwonenden van zes metrohaltes in Zuidoost dreigen hun rechtstreekse verbinding met het centrum te verliezen. Het GVB wil met de komst van de Noord/Zuidlijn in 2018, het metronetwerk omgooien. In een van de plannen wordt metrolijn 53 dan ingekort tot de Van der Madeweg. Actiegroep M53 Direct is tegen.

Gaasperplas, Kraaienneststation, Ganzenhoef, Verrijn Stuartweg, Diemen-Zuid, Venserpolder met metro 53 kom je nu nog in een keer op Centraal Station. Als het gevreesde plan doorgaat, moeten gedupeerden voortaan een extra overstap maken op metrohalte Van der Madeweg. 'We hebben al mails dat mensen van plan zijn om op het spoor te gaan liggen om deze plannen tegen te houden', zegt Jean-Marc Vaatstra van M53 Direct. 'Dit soort plannen treft ook nooit stadsdeel Centrum of Zuid, maar toevallig weer Nieuw-West én Bijlmer-Oost'.

Ver-weg-verhaal
'Het is niet alleen de extra reistijd, het is ongemak, onveiligheid, het is verwarrend', zegt Vaatstra. 'De Bijlmer is voor veel mensen al een ver-weg-verhaal. Wij willen bereikbaar blijven voor mensen vanuit het centrum en de rest van Nederland'.

Het belang van de metrolijn is volgens de actievoerders groot. Op een door hen opgezette Facebookpagina stromen de verontwaardigde reacties binnen.

Niemand afgesneden
In een reactie laat het GVB weten goed te begrijpen dat niet iedereen van overstappen houdt. 'Maar als je alleen maar het platform hoeft over te steken, hopen we dat het kan. D'r wordt niemand afgesneden, er wordt ook geen enkele wijk van de rest van Amsterdam afgesneden. Het is een van de varianten die op tafel ligt en we gaan ook graag in gesprek met de actiegroep om hun zorgen te horen', zegt een woordvoerder.