Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Ella Vogelaar (PvdA) overweegt GroenLinks te stemmen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 maart 2017, 19.15 uur

Met nog anderhalve week te gaan voor de verkiezingen, werd er vandaag weer druk campagne gevoerd in de stad. Onder andere door PvdA-prominent Ella Vogelaar, die opvallend genoeg nog twijfelt over haar stem.

Een harinkje op de Albert Cuyp voor VVD-minister van Defensie Jeanine Hennis. En in het Transformatorhuis in West houdt de Partij van de Arbeid een evenement. Daar was ook voormalig PvdA-minister Ella Vogelaar aanwezig. En haar stem voor haar eigen partij is alles behalve zeker. Vogelaar denkt er namelijk over om voor GroenLinks te stemmen, zo gaf ze toe aan onze verslaggever. 'Ik twijfel tussen de PvdA, waar ik lid van ben, en GroenLinks misschien wel. Ik heb nog anderhalve week om erover na te denken. Het wordt heel spannend wie de grootste op links gaat worden', zegt Vogelaar.

Lees ook: AT5-peiling: PvdA nipt de grootste, GroenLinks op de hielen

Peiling
In de laatste Amsterdamse peiling is de verviervoudiging van GroenLinks het meest opvallend. Van 5,4 procent vier jaar geleden naar 20,1 procent die nu zegt op de partij te willen stemmen. Voorstanders hebben het ook wel over het Jesse-effect. 'Hij doet het goed in de media. Hij is mediageniek, hij staat zijn mannetje, hij is een goede debater', zegt een bezoeker van de markt.

VVD
Regeringspartij VVD komt, net als de PvdA, lager uit dan in 2012. 'We hebben nog een tijdje te gaan naar de 15e. En we gaan natuurlijk alles uit de kast halen om ook de Amsterdammer ervan te overtuigen dat het werk nog niet af is voor de VVD', zegt Jeanine Hennis-Plasschaert op de Albert Cuyp Markt.