Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eigen Haard mag thuistelende HIV-patiënt niet uit woning zetten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 maart 2017, 18.20 uur

Rudolf Hillebrand, een HIV-patiënt die in zijn huurwoning wiet kweekt voor eigen medicinaal gebruik, mag niet door woningcorporatie Eigen Haard uit zijn huis worden gezet. Ook mag hij doorgaan met het kweken van de planten. Dat heeft de kantonrechter bepaald.

Hillebrand gebruikt 5 gram cannabis per dag om misselijkheid en braken, dat door zijn HIV-medicatie wordt veroorzaakt, tegen te gaan. Hij heeft daarom 51 hennepplanten in huis (17 in bloei, 17 om te groeien en 17 stekjes). Eigen Haard spande een rechtszaak aan om hem te dwingen te stoppen met kweken, of hem in het uiterste geval uit zijn huis te mogen zetten.

De rechtbank heeft beide eisen van de woningcorporatie afgewezen. Volgens de rechter staat het vast dat de wiet van levensbelang is voor Hillebrand. Zonder de cannabis zouden de bijwerkingen zo erg worden, dat de medicijnen onvoldoende door zijn lichaam zouden worden opgenomen.

Lees ook: Thuistelende HIV-patiënt vreest boete of misschien zelfs celstraf

Hennepsoort
Bovendien wordt de hennepsoort die voor Hillebrand goed werkt, niet door professionele producenten van medicinale hennep geteeld. De soort is wel in coffeeshops te koop, maar het zou veel te duur worden om dagelijks 5 gram te kopen. Ook voldoet de elektriciteitsinstallatie, die voor de kweek is aangelegd, aan de wettelijke eisen en blijkt er geen overlast voor omwonenden.

'Het is een hele grote opluchting. Een jarenlange strijd komt hiermee ten einde', aldus Hillebrand tegen AT5. 'Het is een zaak van levensbelang geweest. Ik heb in mijn strijd alle denkbare partijen erbij betrokken. Geweldig dat de rechter mij gelijk heeft gegeven.'

Eigen Haard zegt eerst de uitspraak zorgvuldig te willen bestuderen, voordat het met een reactie komt.

Hillebrand had al toestemming van de strafrechter, woningbouw wilde het kweken niet in huurwoning toestaan, ging naar rechter en verloor pic.twitter.com/BAkkSO3DNJ

— Jelle de Gee (@Jelledeg) March 6, 2017