Start van hoofdcontent

Politiek

nl

K-Buurtbewoners demonstreren bij Stadhuis voor een bruisend plein

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 maart 2017, 17.52 uur

Ongeveer 30 actievoerders uit de K-Buurt uit Zuidoost trokken vanmiddag naar de Stopera om te demonstreren. De groep, genaamd 'Hart voor de K-Buurt' eist dat het braakliggend terrein naast de metrohalte Kraaienest een bruisend plein wordt voor de hele buurt.

Eerst zou het worden volgebouwd met woningen, daar kwam de buurt toen tegen in opstand. 'Toen is er door ambtenaren bedacht, dat kunnen zij ook niet helpen, een pleintje van duizend vierkante meter. Dat is een korfbalveldje, maar dat is geen centrum voor een buurt zoals de K-buurt', meent Mike Brantjes van Hart voor de K-buurt.

Musea, een wellnesscenter en een art community
Want de K-Buurtbewoners denken groot. Zij zien graag musea, een wellnesscenter en een 'art community' op hun plein verrijzen. 'Onze uitdaging is, wat zo mooi heet, gentrification. Mensen kunnen elkaar ontmoeten, mensen kunnen samen gaan leven. Daar willen wij een goede buurt voor. En daarvoor gaan wij vandaag de gemeenteraad vragen dat mogelijk te maken. Dat gaat buiten de kaders om en zij zijn de enigen die dat kunnen regelen', zegt Brantjes.

Lees ook: Bewoners K-buurt willen bruisend plein: 'Doe een art community, een museum en wellness'

GroenLinks
En dat kost natuurlijk extra geld. En waar dat vandaan moet komen? GroenLinks wil het in elk geval wel gaan zoeken. GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens staat in ieder geval sympathiek tegenover de plannen van de K-buurt. 'Ik vind het hartstikke goed om te zien dat steeds meer buurten in Amsterdam zijn waar mensen zeggen: "wij gaan niet meer zitten wachten tot de gemeente ons komt vertellen hoe ze het willen hebben." En dan kunnen ze het daar nog een beetje op bijsturen. Deze mensen hebben zelf een plan over hoe ze hun buurt willen inrichten.'

Nuijens denkt dat het niet de laatste keer is dat buurbewoners zelf in actie komen om hun plannen voor een betere buurt duidelijk te maken. 'Ik denk dat het Stadhuis z'n borst nat kan maken want ik denk dat steeds meer buurten zelf met plannen zullen komen. En we zullen daar open voor moeten staan', zegt Nuijens.