Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Amsterdamse criminelen zullen zich nu best zorgen maken'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 maart 2017, 18.40 uur

Amsterdamse criminelen zullen zich inmiddels zorgen maken, nu de politie 3,6 miljoen versleutelde berichten uit criminele communicatienetwerken heeft onderschept. Dat denkt strafrechtadvocaat Sander Janssen.

De gecodeerde berichten zijn afkomstig van peperdure Blackberry's die vaak werden gebruikt bij zeer ernstige misdrijven, zoals het plannen van liquidaties.

'Ik zou er geen getal aan durven hangen, maar het wel zo dat in de afgelopen jaren dat het bijna een standaardapparaat was. Niet alleen bij liquidaties, maar het werd heel breed in de misdaadwereld en daar buiten gebruikt. Er werd heel veel gebruik van gemaakt, ook van telefoons van Ennetcom. Dus dat het een grote bak aan informatie is, ligt voor de hand', aldus Janssen.

Ennetcom was een bedrijf dat gebruikers, garandeerde dat de berichten onleesbaar waren voor derden. Goud voor criminelen natuurlijk. Maar justitie heeft nu door een gekraakte Canadese server een schat informatie in handen, al is onduidelijk hoe groot die schat nou echt is.

Lees ook: Korpschef: groot deel versleutelde berichten raakt liquidaties

Janssen: 'Je zal vaak ook wat contextinformatie nodig hebben om die berichten te kunnen lezen en te kunnen begrijpen. En informatie om te bepalen wie de gebruiker van zo'n telefoon is geweest. Dus er zijn nog wel heel veel vragen over wat voor informatie er uit gaat komen, maar dat er informatie zal zijn ga ik wel echt vanuit.'

Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg zei gisteren te verwachten dat de vondst een belangrijke bouwsteen is om liquidaties op te lossen. Janssen: 'Er zullen wel mensen zijn die zich zorgen zullen maken, denk ik. Maar die zich ook zullen afvragen wat is er precies aan informatie en hoe bruikbaar is het allemaal. Dat is nog echt onduidelijk.'