Flink minder mensen huis uitgezet vanwege huurschuld

In de afgelopen drie jaar is het aantal ontruimingen van corporatiewoningen, waarin mensen wonen met aanzienlijke huurschulden met een derde gedaald. Dat staat in een jaarrapportage Schuldhulpverlening van de gemeente

Ook in het afgelopen jaar is het aantal ontruimingen met acht procent gedaald. Steeds meer mensen krijgen volgens de gemeente snelle goede hulp bij geldproblemen en meer mensen ronden een schuldhulptraject met succes af.

Lees ook: Te veel Amsterdammers schamen zich voor schulden: 'Wij willen u helpen'

Preventie van grote schulden
Het aantal mensen dat een lichtere vorm van schuldhulpverlening krijgt is gestegen. Maar dat valt volgens de gemeente te verklaren door het feit dat er sterk ingezet wordt op preventie. In 2016 werden er 19.000 bezoeken gebracht aan het financiële spreekuur van de gemeente, tegenover 15.000 een jaar eerder.

Lichtere vorm van hulp
Doordat mensen met geldzorgen eerder in beeld zijn, volstaan lichtere vormen van hulp. Wethouder Arjan Vliegenthart: 'Wie lang van een bijstandsuitkering moet leven, loopt een groot risico op schulden. We bieden onze bijstandsgerechtigden dus meteen hulp aan als we een probleem zien ontstaan.'

Lees ook: Stad start campagne om 'taboe op schulden' te doorbreken

Beslaglegging op uitkering
Verder is het aantal beslagleggingen op een uitkering bijna gehalveerd, van 16.400 keer in 2014 naar 9300 keer vorig jaar. Het aantal huishoudens met één of meer beslagleggingen is sinds april 2014 met ruim 36 procent afgenomen.