Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Huisjesmelkers zwaarder straffen voor absurde prijzen studentenkamers'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 maart 2017, 17.02 uur

SP-wethouder Laurens Ivens van wonen wil dat huisjesmelkers zwaarder gestraft kunnen worden wanneer ze veel te hoge huurprijzen voor bijvoorbeeld studentenkamers vragen. 'Als je als huisjesmelker verliest bij de huurcommissie dan mag daar best wel een straf op staan', zegt Ivens vandaag tegen AT5.

Ivens reageert op berichtgeving van AT5 eerder deze week. Daaruit bleek dat er soms exorbitant hoge prijzen gevraagd worden voor heel kleine kamers. Een kamer aan de Archimedesweg van 11 m2 kost bijvoorbeeld 620 euro. En in Bos en Lommer tik je maandelijks 580 euro af voor een kamer van 9 m2.

Lees ook: Ook prijzen studentenkamers rijzen de pan uit: 'Waarom zou je vrijwillig 100% teveel betalen?'

'Vuist tegen huisjesmelkers'
Wethouder Ivens: 'Dit klinkt allemaal als het werk van enorme huisjesmelkers die misbruik maken van de schaarste van de woningmarkt en daarmee studenten de dupe laten worden. Schandalig.' Hij roept studenten op om actief op te treden tegen zulke huurprijzen. 'Als je naar de huurcommissie stapt helpen we je via de wijksteunpunten van woon, maar ook als je daarna in de problemen komt en er zijn juridische middelen nodig hebben we ook nog mogelijkheden om daarbij te helpen om zo samen een vuist te maken tegen deze huisjesmelkers.' 

Strenger straffen
Hij wil bovendien dat er strengere regels komen voor dit soort huisbazen. 'Wat nog mooier zou zijn is dat uiteindelijk de regels zo afschrikkend zijn dat er een preventieve werking vanuit gaat. De huisjesmelkers komen er nu nog wel heel vaak mee weg als ze het proberen. Als een huisjesmelker betrapt wordt omdat hij schandalig veel geld voor een kamer vraagt, dat zou het mooi zijn als hij niet alleen de huur moet verlagen, maar dat hij er ook nog een boete voor krijgt. Als je dan verliest bij de huurcommissie als huisjesmelker, dan mag daar best wel een straf op staan, niet alleen maar een huurverlaging. Als die huisjesmelkers zwaarder gestraft kunnen worden bij overtredingen, dan zal het minder vaak nodig zijn dat mensen naar de huurcommissie stappen.'

De gemeente start binnenkort een campagne om meer studenten er op te wijzen dat ze hun recht kunnen halen bij de huurcommissie.

AT5 maakte afgelopen week het volgende item over de gekte op de markt voor studentenkamers:
abc5media_video_1