Start van hoofdcontent

Politiek

nl

26 Amsterdammers stevenen af op de Tweede Kamer

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 maart 2017, 14.07 uur

Als morgennacht alle stemmen geteld zijn, maken 26 Amsterdammers goede kans om zichzelf vier jaar lang Tweede Kamerlid te mogen noemen. Maar voor anderen is het nog even spannend.

Dat is op te maken uit de huidige woonplaatsen van alle kandidaat-Kamerleden en de meest recente Peilingwijzer. De 26 kandidaten zijn verdeeld over tien partijen. Ook twee Amstelveners (allebei van de PVV) kunnen hun zetel nauwelijks mislopen.

Lees ook: 'Ik ga niet stemmen, het is alleen maar flauwekul'

Hofleverancier is GroenLinks, daar zijn volgens de peilingen zeven Amsterdamse kandidaten zo goed als zeker van hun zetel. Bij de SP zijn dat er vijf, hoewel Mahir Alkaya (nummer 18) bij sommige voorspellers nog in de gevarenzone zit. Ondanks dat het CDA er goed voor staat, is bij die partij geen enkele Amsterdammer op een verkiesbare plek te vinden.

Enorm spannend
Voor een aantal Amsterdamse politici is het nog billenknijpen. Volgens de Peilingwijzer valt bijvoorbeeld Ahmed Marcouch (nummer 13 van de PvdA) buiten de boot. In 2012 haalde hij ook net niet genoeg voorkeursstemmen om het op eigen kracht te redden. Voor Mei Li Vos (nummer 32 van de PvdA) is Den Haag helemaal ver weg. Ook Artikel 1-lijsttrekker Sylvana Simons uit Ouder-Amstel haalt nog geen zetel volgens de Peilingwijzer.

Lees ook: Tientallen kiezers ontvingen geen stempas: 'Schandalig!'

Jan Middendorp, de Amsterdamse nummer 34 van de VVD, moet ook nog even aan de bak. De VVD staat nu op hoogstens 28 zetels in de peilingen. Middendorp noemde het gisteren voor de camera van EditieNL 'enorm spannend'. Hij werkt voor een bank en heeft vakantiedagen opgenomen om campagne te voeren. Haalt hij het niet, dan is hij in ieder geval niet werkloos. 'Als ik niet in de Kamer kom, dan ga ik aan de slag door hetzelfde te doen wat ik deed', zei hij.

Herkansing
Kandidaten die het morgen net niet halen, krijgen nog een herkansing als hun partij gaat regeren in het nieuwe kabinet. Dan schuiven hooggeplaatste partijgenoten door als minister of staatssecretaris en komen er Kamerzetels vrij. Ook kan het voorkomen dat huidige bewindslieden hun zetel opgeven als ze niet opnieuw een kabinetsrol mogen vervullen.

Lees ook: Peiling: 'Amsterdammers lopen niet warm voor Geert Wilders'

Amsterdammers zijn relatief het best vertegenwoordigd bij de partij Niet Stemmers (lijst 22). Daar komen elf van de twaalf kandidaten uit Amsterdam. Het zijn dan ook met name familieleden en collega’s van lijsttrekker Peter Plasman.

Kansmakers uit Amsterdam

VVD (24-28 zetels)

16 Sophie Hermans
19 Dilan Yesilgoz - Zegerius

PvdA (10-12 zetels)

1 Lodewijk Asscher
2 Khadija Arib
10 Lilianne Ploumen

PVV (20-24 zetels)

4 Gidi Markuszower (Amstelveen)
6 Martin Bosma
14 Danai van Weerdenburg (Amstelveen)

SP (14-16 zetels)

4 Ronald van Raak
5 Sadet Karabulut
8 Peter Kwint
14 Jasper van Dijk
16 Mahir Alkaya

D66 (17-19 zetels)

6 Vera Bergkamp
9 Jan Paternotte
16 Achraf Bouali

ChristenUnie (5-7 zetels)

3 Joël Voordewind
7 Don Ceder

GroenLinks (16-18 zetels)

2 Kathalijne Buitenweg
3 Tom van der Lee
6 Liesbeth van Tongeren
8 Zihni Özdil
10 Bram van Ojik
11 Suzanne Kröger
12 Nevin Özütok

Partij voor de Dieren (4-6 zetels)

3 Lammert van Raan

Forum voor Democratie (0-2 zetels)

1 Thierry Baudet

Piratenpartij (0-1 zetels)

1 Ancilla van de Leest