Start van hoofdcontent

Stad

nl

Liveblog: Hoge opkomst, Turkse posters uit lokaal Oost gehaald

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 maart 2017, 16.24 uur

Op Centraal Station en station Sloterdijk zijn om 06.30 uur de stembussen opengegaan. Het merendeel opende echter om 07.30 uur, het tijdstip waarop in het hele land de stemlokalen open gingen.

UPDATE 15.00 uur: 
Burgemeester Van der Laan over de verwijderde poster in Oost: 'Had niets met de verkiezingen te maken maar bracht wel verwarring. Ik heb daarom de voorzitter van het stembureau gevraagd de poster weg te halen.'

abc5media_image_6

UPDATE 14.15 uur:
In de moskee is een poster van de Turkse organisatie Diyanet naar beneden gehaald. Diyanet is een religieuze beweging die wordt aangestuurd vanuit, en betaald door, de regering van president Erdogan

UPDATE 14.00 uur:
De gemeente is met ambtenaren op weg naar de Turkse moskee aan Joubertstraat om daar eventueel 'verboden campagnemateriaal' te verwijderen.

UPDATE 13.45 uur:
Verbazing in Oost over een stemlokaal in een Turkse moskee. Het stembureau aan de Joubertstraat is aangekleed met Turkse vlaggen, met de Turkse radio op de achtergrond. 

#ikstem
Stemmen in een Turkse moskee onder Turkse vlaggen, met de Turkse radio op de achtergrond en Diyanet folders op de tafels verspreid. pic.twitter.com/WnXuKGAWKA

— Elise Steilberg (@EliseSteilberg) March 15, 2017

UPDATE 13.40 uur:
Een kwart van de Amsterdamse bevolking heeft inmiddels al zijn stem uitgebracht, om 13.00 uur is 25,1 procent van de stemgerechtigden al langs een stembureau geweest. Dat was in 2012 en 2010 op hetzelfde tijdstip nog respectievelijk 14,1 en 15 procent.

UPDATE 12.30 uur: 
Een spannende dag voor Sylvana Simons en haar partij Artikel 1, wordt er een zetel gehaald of niet? 'Ik heb besloten de peilingen maar volledig te negeren. En nu ga ik eerst een beetje uitrusten en vanavond komen we met zijn allen bij elkaar om te vieren dat we zover zijn gekomen. En daarna zien we wat komen gaat!'

abc5media_video_3

UPDATE 12.00 uur:
Veel Amsterdammers zijn speciaal het IJ voor overgestoken om te stemmen op de A'DAM Toren. Kort voor 9.00 uur stond er al een flinke rij van minstens honderd stemmers te wachten om in een van de drie hokjes het rode potlood ter hand te nemen. 

abc5media_image_4

Inmiddels is de wachttijd opgelopen tot ongeveer een uur. Normaal gesproken kost een bezoekje aan het uitkijkpunt 12,50 euro, maar wie een stempas kan laten zien, mag gratis naar binnen.

abc5media_image_5

UPDATE 11.20 uur:
De opkomst van kiezers is halverwege de morgen voorlopig hoger dan bij de vorige verkiezingen in 2012. Volgens een peiling van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS en RTL had om 10.30 uur 15 procent van de stemgerechtigden zijn stem uitgebracht. Dat was vijf jaar terug rond dat tijdstip nog 13 procent.

UPDATE 11.15 uur:
Sylvana Simons, lijsttrekker van Artikel 1, heeft vanochtend haar stem uitgebracht bij een stembureau in Duivendrecht.

abc5media_image_3

UPDATE 10.30 uur:
Jan Paternotte heeft vanochtend zijn stem uitgebracht in de Baarsjes. De Amsterdamse fractieleider van D66 deed dat in een stemlokaal aan het Columbusplein. Paternotte is zelf ook verkiesbaar: hij staat op plek negen op de kieslijst.

abc5media_image_2

UPDATE 10.00 uur:
De zenuwen beginnen al behoorlijk te kriebelen, zo zegt Lodewijk Asscher vanochtend bij de stembus in Oost. 'Ik ben heel blij dat het slotdebat gisteravond goed ging. (..) Het kan, Amsterdammers hebben heel veel stemmen te vergeven. Het zou mij ontzettend helpen als veel Amsterdammers gaan stemmen, het liefst op ons', aldus de lijsttrekker. 'Dit soort dagen zijn de ergste dagen die je kan hebben als lijsttrekker, want het duurt eindeloos.'

abc5media_video_2

UPDATE 09.30 uur:
In een stembureau aan de Haarlemmerstraat heeft Thierry Baudet zijn stem uitgebracht. Baudet is lijsttrekker van Forum voor Democratie.

UPDATE 09.15 uur:
Stemmers op Centraal Station waren er vanochtend vroeg bij. 'Ik moet nog naar werk en ik werk in Nijmegen. Ik kom sowieso te laat, maar toch nog even stemmen', vertelt een van hen. Een ander bleek niet terecht te kunnen op het station. 'Ik mag niet stemmen in deze gemeente.'

abc5media_video_0

UPDATE 08.45 uur:
PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher heeft onder belangstelling van de aanwezige pers zijn stem uitgebracht bij een stembureau aan de Oostelijke handelskade in Oost.

abc5media_video_1

UPDATE 07.15 uur:
Het wordt inmiddels druk bij het stemlokaal op Amsterdam Centraal. Stemmers staan daar inmiddels in de rij.

abc5media_image_1

UPDATE 06.30 uur:
Het is nog tamelijk rustig op Amsterdam Centraal. In Noord konden feestgangers vannacht al hun stem uitbrengen. In de Tolhuistuin brachten ongeveer vierhonderd jongeren hun stem uit bij een stemfeest.

Stemmers in de stad kunnen dit jaar ook de hoogte in om hun stem uit te brengen. Kiezers kunnen, genietend van het uitzicht over de stad, stemmen op de twintigste etage van de A’DAM Toren aan het Overhoeksplein.

Lees ook: Wat mag wel en wat mag niet in het stemlokaal?

Voor de bijzondere locaties geldt dat ook kiezers buiten de betreffende gemeenten daar hun stem kunnen uitbrengen. Daarvoor hadden ze op voorhand echter wel een speciale kiezerspas in hun eigen gemeenten moeten aanvragen.

Bijna 13 miljoen mensen zijn kiesgerechtigd. Om uiterlijk 21.00 uur sluiten de stembureaus, met uitzondering van de bijzondere Nederlandse gemeenten Bonaire, Saba en Sint Eustatius. De stembussen openen en sluiten daar, door het tijdverschil met Nederland, vijf uur later ten opzichte van Nederland.