Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners Bijlmerflat Kleiburg bezorgd om huisjesmelkers

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 maart 2017, 09.33 uur

Bewoners van klusflat Kleiburg in de Bijlmer maken zich zorgen over investeerders die tientallen woningen op lucratieve wijze verhuren. Dit staat haaks op wat de bewoners een aantal jaren werd beloofd: een 'sociaal project' waarbij koopwoningen ook bereikbaar werden voor mensen met een kleinere portemonnee.

Dat meldt De Telegraaf. Er kwam de afgelopen jaren een run op de voormalige Rochdale-flat, nadat deze in 2013 van de sloopkogel werd gered. Bewoners werden destijds uitgebreid ondervraagd wat zij met de woningen gingen doen. Zij zouden daarbij te horen hebben gekregen dat maar een klein deel van de flat zou worden verhuurd.

Bewoners zeggen tegen de krant dat nu blijkt dat grote pakketten huizen zijn opgekocht door investeerders die de woningen nu tegen hoge prijzen verhuren. Ook zou er sprake zijn van kamerverhuur en illegale splitsingen.

Amsterdamse raadsleden zijn volgens de krant geschrokken van de berichten. 'Aan het einde blijken nu dus tientallen woningen aan investeerders te zijn verkocht. Bewoners zijn voor de gek gehouden. Dit project was nu juist bedoeld om mensen met een lager salaris in de stad aan een koopwoning te helpen', aldus fractievoorzitter Marjolein Moorman van de PvdA.

Stadsdeel Zuidoost zegt de ontstane situatie al te hebben 'gesignaleerd en gehoord'.