Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kunstwerken station Rokin voor het eerst zichtbaar voor publiek

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 maart 2017, 11.27 uur · Foto: Jorrit ’t Hoen / Noord/Zuidlijn

Een deel van de ondergrondse kunstwerken in station Rokin is deze week voor het eerst te bezichtigen voor het publiek. Geïnteresseerden kunnen donderdagavond een voorproefje krijgen van de reusachtige mozaïeken langs het perron.

Het internationaal hoog aangeschreven Brits-Franse kunstenaarsduo Daniel Dewar en Grégory Gicquel heeft de perronwanden van het station onder handen genomen. De mozaïeken zijn opgebouwd uit alledaagse en bijzondere voorwerpen. Het duo liet zich mede inspireren door de archeologische vondsten die zijn gedaan tijdens de bouw van de metrolijn op die plek.

Naast alledaagse voorwerpen zoals een pijp, een naaimachine en een balpen, hebben zij ook onder meer afbeeldingen van dieren ontworpen, zoals een vlinder, een eend en krokodil. Bij elkaar nemen in totaal 33 voorwerpen een lengte van 110 meter aan elke perronkant in beslag. Later komen tussen de roltrappen van dit station vitrines met een selectie van de 700.000 archeologische objecten.

Lees ook: Luxe warenhuizen aan Rokin krijgen eigen tunnel naar Noord/Zuidlijn-station

In de maanden voordat de metro gaat rijden worden de kunstwerken in de verschillende stations één voor één voltooid. Eind vorig jaar werd in station Vijzelgracht Levenslijnen van Marjan Laaper onthuld; een ode aan Ramses Shaffy. De komende tijd gaan nog enkele nieuwe metrostations tijdelijk open voor een exclusieve blik op een deel van de Noord/Zuidcollectie.

Buurtbewoners en belangstellenden kunnen zich via de site van de Noord/Zuidlijn inschrijven voor een tour.