Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoner Bijlmerflat Kleiburg: 'Krijg regelmatig een briefje om mijn woning te verkopen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 maart 2017, 18.41 uur

Bewoners van de klusflat Kleiburg maken zich zorgen over huisjesmelkers die woningen opkopen en voor veel geld verhuren aan studenten of seizoensarbeiders. Zij krijgen zelfs regelmatig de vraag of ze hun woning willen verkopen aan speculanten.

De flat kreeg in 2013 een tweede leven met goedkope casco woningen - zodat starters en mensen met een laag inkomen kans kregen op een eigen huis. Maar vooral speculanten zien nu hun kans schoon. Ook Sander Schreuder wist drie jaar geleden voor 80.000 euro een koopwoning te bemachtigen in de klusflat. Een buitenkansje, want een huurwoning kon hij niet krijgen en een kopen binnen de ring was voor hem onbetaalbaar.

Lees ook: Bewoners Bijlmerflat Kleiburg bezorgd om huisjesmelkers

Een appartement als dat van Schreuder staat nu voor een ton meer op Funda. En er werden al eerder woningen met forse winst verkocht. 'Wat ik wel weet is dat ik regelmatig een briefje in bus krijg, met de vraag of er iemand is  die zijn of haar woning wil verkopen en of diegene het dan aan hem wil verkopen. Er staan ook referenties op dat hij al meerdere woningen heeft verkocht en ook snel betaalt', zegt Schreuder.

Hij vreest voor een situatie zoals in de iets verderop gelegen flat Gouden Leeuw, waar studenten en Oost-Europese bouwvakkers met vijf of soms wel tien mensen één woning huren, die gekocht is door een speculant. De vereniging van eigenaren van Kleiburg alarmeerde deze week dan ook de gemeente.

Het doel van Vastgoedbedrijf Consortium DeFlat was om de verloederde flat in 2013 van de sloop redden. Ze verkocht slechts twintig procent van de 560 woningen aan beleggers, die ze mochten verhuren. Tachtig procent ging naar starters en gezinnen die zo betaalbaar konden kopen. 'Wij stonden destijds voor een enorme opgave van 500 woningen en wilden alles mobiliseren om dat aan te kunnen. We wilden niet teveel regels, we waren allang blij dat er mensen op afkwamen en gingen kopen', zegt Martijn Blom van het vastgoedbedrijf.

Binnenkort moet duidelijk worden of de gemeente controles gaat uitvoeren in de flat Kleiburg.