Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van Gogh-rover: Ik dook onder bij Kluivert

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 maart 2017, 09.14 uur

De inbreker die in 2002 twee Van Gogh-schilderijen stal, heeft ondergedoken gezeten bij Patrick Kluivert in Barcelona. Dat is althans het verhaal van Octave Durham, alias Okkie, in de speciale Brandpunt-documentaire die dinsdagavond wordt uitgezonden.

Dat meldt het AD. Okkie doet daar tot in detail uit de doeken hoe hij - met hulp van een mede-inbreker Henk B. - twee meesterwerken uit het Van Goghmuseum wist te roven. Toen de politie na lang onderzoek eindelijk zijn woning in Amsterdam binnenviel, wist de beroepsinbreker alsnog te ontsnappen. 

Daarna vluchtte hij naar Spanje, waar hij naar eigen zeggen onderdak kreeg bij niemand minder dan Patrick Kluivert, die toen voetbalde voor FC Barcelona. Een familielid zou Okkie's verhaal bevestigd hebben, maar de profvoetballer zelf wilde niet reageren in de documentaire.

Lees ook: Inbreker Van Gogh Museum wilde eigenlijk de Aardappeleters en Zonnebloemen stelen

Dit weekend liet Okkie AT5 weten dat hij tijdens de roof in 2002 eigenlijk aasde op een ander schilderij, namelijk Van Gogh's beroemde 'aardappeleters'. Dat schilderij bleek te groot om door gat in het raam te krijgen. Daarop stalen hij en zijn kompaan B. twee andere schilderijen, namelijk Zeezicht bij Scheveningen en Het Uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen.

De schilderijen kwamen terecht bij een Italiaanse maffiabaas, maar komen dinsdag na 14 jaar terug bij het Van Goghmuseum.

Lees ook: 'We durfden niet meer te geloven dat de schilderijen ooit terug zouden komen'

Rascrimineel Okkie vertelt over de beschadiging van het gestolen schilderij ‘Zeezicht op Scheveningen’ van Van Gogh. Kijk morgen 20.25 @NPO2 pic.twitter.com/3vW01Guv9Y

— Brandpunt (@BrandpuntTV) March 20, 2017