Start van hoofdcontent

Stad

nl

UPDATE: Bod van miljoen euro op kolencentrale Hemweg: 'Centrale moet bestemming voor Amsterdammers krijgen'

23 maart 2017, 18.07 uur · Aangepast 23 maart 2017, 19.28 uur

Voor 1 miljoen euro wil energieleverancier Vandebron de kolencentrale van Nuon in Amsterdam overnemen. Niet om stroom op te wekken, maar om de centrale te sluiten en een andere bestemming te geven.

Met het geld kan Nuon een goede regeling bieden aan de tweehonderd medewerkers van de Hemweg-centrale die door de sluiting hun baan verliezen, zegt Vandebron. Het bod is donderdag overgebracht aan de Nuon-directie.

Nuon gaf in december aan open te staan voor sluiting van de kolencentrale, mits er een goede regeling voor het personeel zou komen. 'De kolencentrale zorgt voor sterke vervuiling van de stad, de lucht en de natuur', zegt Aart van Veller, medeoprichter van de duurzame energieleverancier. 'Bovendien is zo'n rokende pijp geen gezicht. Alle partijen, ook consumenten, willen dat de centrale sluit. Daarom nemen wij het initiatief de centrale dit jaar nog te sluiten.' 

Volgens Van Veller heeft de directie toegezegd zich te gaan beraden op het bod. Mocht het tot een akkoord komen, dan wil Vandebron, een duurzame energieleverancier, de centrale een nieuwe bestemming geven voor de inwoners van Amsterdam. Hierover wil het bedrijf ook in gesprek met de gemeente.

UPDATE 18:25 uur
Het bod op de centrale is inmiddels afgewezen, zo meldt Het Parool. Nuon stelt dat de één miljoen euro 'niet serieus te nemen is.'