Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Veel inwoners Zuidoost laaggeletterd, 'Praat Nederlands met me' campagne gestart

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 maart 2017, 19.36 uur

Een grote groep bewoners van Zuidoost beheerst de Nederlandse taal slecht. Volgens onderzoek is maar liefst 37 procent van de mensen in het stadsdeel laaggeletterd, dat betekent dat mensen moeite hebben met lezen of schrijven. Om meer aandacht te krijgen voor dit probleem schakelden zij de hulp in van niemand minder dan Kenny B.

In een zaaltje in Zuidoost was de aftrap van het project 'Praat Nederlands met me'. Kenny B, die ooit zelf als asielzoeker naar Nederland kwam, stimuleert de groep met zijn liedje bekende liedje Parijs. Daarin staat de zin 'Praat Nederlands met me' centraal. Die zin is precies ook de boodschap aan inwoners van Zuidoost: zij moeten meer Nederlands met elkaar gaan praten. 

Het hebben van een taalachterstand kan namelijk lastige gevolgen hebben, vertelt een man: 'Een simpel voorbeeld is de brief van de Belastingdienst. Of bijvoorbeeld de gemeente en de overheid.' Ook Kenny B vertelt dat het beheersen van de Nederlandse taal belangrijk is: 'Als je je moeilijk kan uiten, dan gaat het overal moeilijk. Zoals op je werk of bij de dokter.'

Uit de laatste cijfers van Stichting Lezen en Schrijven blijkt dat maar liefst 37 procent van de bewoners van Zuidoost laaggeletterd is, tegenover 16 procent van het Amsterdamse gemiddelde. 'De oplossing ligt bij het opzetten van een bewustwordingscampagne. De meeste mensen zitten al op taalles. Maar de deelnemers spreken buiten de lessen om te vaak nog geen Nederland', legt Saskia Leysner van de organisatie uit.

Eén van de bezoekers vandaag heeft nog een boodschap: 'De meesten schamen zich. Maar ik wil oproepen: schaam je niet en kom!'