Stad

Oldtimer-tijdperk bijna voorbij in Amsterdam: 'Groot, mooi, vierkant. Zo worden ze niet meer gemaakt'

27 maart 2017, 20.29 uur

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar vanaf 1 april is het dan zover: Oldtimers komen niet meer in aanmerking voor een parkeervergunning in Amsterdam.

De gemeente vindt benzineauto's die voor 1992 zijn gemaakt te vervuilend. Ook diesels van vóór 2005 moeten er aan geloven. Hierdoor zullen een hoop klassiekers uiteindelijk uit het Amsterdamse straatbeeld verdwijnen. En dat doet de liefhebber pijn.

Autoliefhebber Joris Bakker is zo'n liefhebber. Hij was er nog net op tijd bij. Ongeveer een week geleden tikte hij een oude Mercedes op de kop. 'Groot, mooi, vierkant... Zo worden ze niet meer gemaakt. Die oude luxe, dat vind ik prachtig', vertelt hij. 

Hoe veel, of weinig, je ook in je auto rijdt. De regels zijn onverbiddelijk. Is je benzineauto van vóór 1992, dan is er geen straks vergunning meer voor te krijgen. 'Ik rij er, hooguit, 2.500 kilometer per jaar in. Dus voor de hobbyist, zoals ik, is het jammer', meent Joris.

Ook deux chevaux-specialist Johan Kuin baalt, namens de hobby-rijders. 'Kom maar eens een dag een Eend lenen, je wordt er blij van! Dat gevoel ontneem je Amsterdammers wel een beetje.'

Hoewel, er is een uitweg, hoopt Joris. 'Mocht mijn Mercedes het begeven kan ik er een elektrische motor in laten bouwen. Dat is nu alleen nog wel knetter duur.'