Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners vrezen voor veiligheid door drukte: 'Je komt er niet meer doorheen'

2 april 2017, 15.36 uur · Aangepast 13 april 2017, 23.45 uur

Terwijl het échte toeristenseizoen nog moet beginnen, is het nu al ongelooflijk druk op de Wallen. Té druk vinden buurtbewoners. Soms staan de toeristen zo op elkaar gepakt dat omwonenden vrezen voor de veiligheid.

Zij pleiten dan ook voor extra maatregelen, zoals matrixborden om bezoekers de andere kant op te sturen als het té vol wordt.

'Het is nu nog relatief rustig', vertelt buurtcoördinator en bewoner Edwin Schölvink als we op een vrijdagavond een wandeling met hem maken. 'Maar als het echt druk is kom je er nauwelijks meer doorheen.'

Edwin woont al 25 jaar op de Wallen. Hij en de medebewoners hebben naar eigen zeggen niks tegen de toeristen, maar ze maken zich wel zorgen over het feit dat er soms letterlijk geen doorkomen meer aan is. 

Lees ook: Nu al grote drukte op de Wallen: wanneer is druk te druk en wat doe je ertegen?

Geen incidenten
Drukte-expert Mari van Dorst ziet nog niet direct een veiligheidsprobleem. 'Wel kan ik mee voorstellen dat als dit de dagelijkse realiteit is, er een leefbaarheidsprobleem ontstaat.' De gemeente meldt eveneens nog geen incidenten als gevolg van de drukte. 

Leefbaarheid
En om die leefbaarheid maakt Edwin zich dan ook zorgen. Hij pleit voor maatregelen. Matrixborden met informatie bijvoorbeeld. 'Laat bezoekers weten dat hier ook mensen wónen en dat je je dus moet gedragen op straat.'

Van Dorst ziet ook wel wat in meer informatievoorziening. Maar dan meer om de drukte beter te spreiden. 'Geef mensen duidelijkheid over welke route ze moeten lopen, zoals nu bijvoorbeeld met Koningsdag ook gebeurt.'

Onderzoek
De gemeente onderzoekt momenteel of er crowd management ingezet moet worden in drukke gebieden. Daarbij is er een paar maanden geleden een binnenstad offensief gestart en zijn er tientallen agenten en handhavers bijgekomen om extreme overlast en criminaliteit aan te pakken.