Start van hoofdcontent

Stad

nl

Echtpaar staakt strijd tegen struikelsteen

3 april 2017, 09.00 uur

Het echtpaar uit de Concertgebouwbuurt dat naar de rechter was gestapt om te protesteren tegen een gedenksteen voor hun deur, slikt hun bezwaren in. Ze staken de juridische strijd. Een overleden kind blijkt de reden van hun problemen met de steen.

'Wij stoppen met de rechtszaak omdat we geschrokken zijn van de manier waarop dit in de publiciteit is gekomen en de misverstanden die hierdoor nu ontstaan. Door het overlijden van ons kind maakt een Stolpersteine, duidend op ons huis, te veel los', zeggen ze tegen De Volkskrant.

'Sinds wij hier wonen, bewaren we een document met de handgeschreven naam van de gedeporteerde bewoner op een prominente plaats in ons huis ter nagedachtenis. Wij vinden de herdenking van alle slachtoffers van de Holocaust zeer belangrijk en doen dit ook blijvend en respectvol. Wij willen niemand kwetsen en vinden het zeer spijtig als dit gebeurd is.'

Lees ook: Bedenker begrijpt niks van verplaatsen struikelsteen: 'De nabestaanden vind ik het belangrijkst'

Stadsdeel Zuid verplaatste de steen eerder al naar de rand van de straat om het echtpaar tegemoet te komen. De gedenksteentjes zijn een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De ophef over de gedenksteen bereikte zelfs de Israëlische media.