Cultuur

Turkse nee-stemmers maken lied over referendum Erdogan

3 april 2017, 21.49 uur · Aangepast 4 april 2017, 00.08 uur

Met het lied ´Een Nee uit Nederland´ wil een groep Amsterdamse Turken aandacht vragen voor het nee-kamp tijdens het referendum in Turkije. Vanaf woensdag kan er in Amsterdam gestemd worden over de nieuwe grondwet, die de Turkse president Erdogan meer macht kan bezorgen.

Voor het ja-kamp wordt - zowel in Turkije als in Nederland - massaal actie gevoerd. Van nee-stemmers hoor je nauwelijk iets, uit angst voor represailles. Componist Selim Dogru, die het nummer begeleid op piano, heeft dan ook flink getwijfeld om mee te doen.

'Gaat heel erg fout in Turkije'
'Er is gewoon een groep mensen en die kunnen heel agressief worden. Zij willen niet horen dat iemand niet voor Erdogan is', vertelt Dogru. Hij zegt dat een gevoel van verantwoordelijkheid ervoor gezorgd heeft dat hij zijn meewerking verleend heeft. 'Het gaat gewoon heel erg fout in Turkije.'

Het referendum stelt Turken voor de vraag: moet president Erdogan meer macht krijgen of niet? In het voorstel zou bijvoorbeeld de premier verdwijnen en benoemt en ontslaat de president alle ministers.'De verandering in Turkije is echt heel erg groot, op een negatieve manier', zegt Dogru. 'De democratie, het seculiere systeem, het gaat allemaal weg.'

Vier dagen lang stemmen in RAI
Toch gelooft hij dat een meerderheid van de Turken tegen het voorstel zal stemmen. Vanaf woensdag kunnen Nederlandse Turken vier dagen lang hun stem uitbrengen in de RAI.