Start van hoofdcontent

Stad

nl

Extra beveiliging in Artis na dood pelikaan, tien eieren nog vermist

6 april 2017, 09.23 uur

Artis schroeft de beveiliging op na een recente golf van nachtelijke indringers. Dat zegt Haig Balian, de directeur van de dierentuin, tegen AT5.

Afgelopen weekend overleed een pelikaan, nadat er was ingebroken in de dierentuin. Ook zijn er sindsdien tien van de veertien eieren in het verblijf zoek. 'Iemand is, of meerdere mensen zijn binnen gekomen en hebben het hek omver geduwd', zegt Balian.

Lees ook: Inbreker veroorzaakt dood roze pelikaan en steelt eieren in Artis

Of de eieren vernield zijn of meegenomen, is de vraag. 'Er is natuurlijk een enorme dierenhandel in de wereld en Nederland speelt daar ook nog een heel grote rol in.' Maar de eventuele dief kan zo'n ei niet verkopen. 'Je zal eerst, denk ik, de pelikaan moeten uitbroeden', legt de directeur uit. Een jonge pelikaan is vervolgens 1000 tot 2000 euro waard.

Lees ook: Van der Steur wil directeur van Artis worden

Vroeger was Artis het doelwit van studenten die voor de lol binnen wilden dringen. Dat probleem leek verholpen, maar de laatste tijd was er toch sprake van meerdere mensen die wilden binnendringen. Dat lukt hen meestal niet. 'We hebben iemand gehad die op het hek gespietst is, door zijn been. We hebben iemand, denk ik, die een bal kwijt is geraakt op het hek. En die worden gearresteerd. De politie helpt ons, we hebben natuurlijk bewaking op allerlei manieren.'