Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie 'twenty-four-seven' bezig met drukte in de stad

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 april 2017, 23.44 uur

De drukte in de binnenstad zorgt voor veel extra werk voor de politie. 'We zijn bij de politie 'twenty-four-seven' bezig met crowdcontrol. Op de piekmomenten moeten we dat goed in de gaten houden. En soms zitten 'we ertegen aan' wat drukte betreft', aldus hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg vandaag in het AT5-programma Het Verhoor.

70 agenten en 70 handhavers
'Het is druk en dat weten we al een tijdje. We zijn er ook mee bezig, de gemeente doet ook onderzoek om te kijken wat ze kunnen doen. Crowdmanagement is hun taak, maar samen doen we ook een aantal dingen. Dat noemen we het Binnenstadoffensief. De Paasdagen komen er aan en dan zijn 70 handhavers van de gemeente en 70 politiemensen bezig met de drukte.  Die 140 is veel, die plan je in op de momenten dat het nodig is, tijdens Pasen dus en niet 's ochtends maar op de piekmomenten', aldus Aalbersberg.

'We zitten ertegen aan'
'Tijdens de piekmomenten hebben we als politie een taak. Twee dingen zijn dan belangrijk, ten eerste dat de hulpdiensten er langs kunnen en ten tweede moet de drukte geen gevaar opleveren voor de mensen die er zijn. Er zijn soms momenten dat we 'ertegen aan zitten', dat het heel druk is. Door een drukke straat op de Wallen kom je wel door met een zwaailicht, maar het is belangrijk dat de mensen dan ook weg kunnen. Een keer hebben we de Kalverstraat moeten afsluiten omdat het echt te druk werd. De politiemensen in de stad zijn hier constant alert op. Het gaat erom dat mensen nog heen en weer kunnen maar we sluiten de Wallen ook niet zomaar af natuurlijk. Dat doen we alleen als het gevaar oplevert voor de hulpdiensten of dat mensen verdrukt worden of dat risico lopen.'
 
Crowdcontrol
Op Koningsdag houden de politie en de gemeente op een centraal punt via camera's de mensenmassa in de gaten. Bij grote drukte kunnen bijvoorbeeld looproutes veranderd worden om de massa te spreiden. Volgens de hoofdcommissaris wordt er over gesproken om dit crowdcontrol-systeem vaker in te zetten. 'Dit zal mogelijk vaker worden ingezet. Het is wat de politie betreft onderdeel van het debat, ik kan me voorstellen dat dat vaker gaat gebeuren. Maar bij de politie zijn we 'twenty-four-seven' bezig met crowdcontrol, op de piekmomenten. Dan houden we niet alleen de Wallen in de gaten, maar ook de pleinen en de Kalverstraat. De focus ligt op de Wallen maar het gaat om de hele binnenstad'.
  
Zakkenrollers
Aalbersberg waarschuwt ook voor zakkenrollers. Die zijn extra actief tijdens de Paasdagen. 'Amsterdammers weten dat wel, maar let op je spullen. De politie let ook extra op tijdens dit soort dagen, doe je portemonnee of telefoon niet in je achterzak, want in de drukte ben je zo je spullen kwijt'.