Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoogtevrees? Deze virtual reality-bril vermindert de klachten

7 april 2017, 20.15 uur

Goed nieuws voor Amsterdammers met hoogtevrees: een onderzoeker van de VU heeft een virtual reality-bril ontworpen om je van je angst af te helpen. En deze kan zelfs thuis gebruikt worden.

Een uitkomst, want dertig procent van de mensen heeft last van hoogtevrees. 'Mensen met hoogtevrees kunnen niet op grote hoogtes staan. Dan krijgen ze last van angst, gaan zweten, trillen, krijgen hartkloppingen en duizeligheid', zegt onderzoek van het VU Tara Donker.

En als het aan Donker ligt is dat dus verleden tijd. Met behulp van een virtuel reality-bril kun je je hoogtevrees thuis op de bank aanpakken. 'Op het moment dat je de bril opzet betreed je de VR wereld. Je lichaam en geest reageren wel of dit een echte wereld is', vertelt Donker.

De bril brengt je in steeds engere situaties. Zo moet je over een hangende voetgangersbrug tussen twee bergen lopen. Een uur oefenen met de bril zou de angst al moeten verminderen.

Wil je dit nou zelf eens uitproberen. Dat kan nog. Tara is nog op zoek naar deelnemers voor haar onderzoek. Kijk daarvoor op haar website