Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verdachten mislukte aanslag op Peter 'Pjotr' R. voor de rechter

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 april 2017, 13.12 uur

De vijf verdachten van de mislukte liquidatiepoging op Peter 'Pjotr' R. in een woonwijk in Diemen, staan vandaag voor de rechter. Hij overleefde de aanslag waarbij tientallen kogels werden afgevuurd ternauwernood.

Het Openbaar Ministerie verdenkt het vijftal ervan dat ze Peter R., een bekende in de Amsterdamse onderwereld, wilden doodschieten. R. vertrok die middag bij de woning van zijn moeder aan het Fregat in Diemen. Toen hij in zijn auto zat, werden er liefst 34 kogels afgevuurd. R. raakte gewond maar overleefde de aanslag.

Hij is een bekende van de politie en bekend in het criminele milieu. Zo onderhield hij nauwe banden met de in 2011 geliquideerde crimineel Stanley Hillis. Het wordt gezegd dat Pjotr enige tijd zijn bodyguard is geweest.

In opdracht van 'Buik'
De vijf zouden in opdracht hebben gehandeld van 'Buik', het zou gaan om de 36-jarige Naoufal F. Hij werd in februari door Ierland uitgeleverd aan Nederland en zal in mei terechtstaan voor zijn aandeel in deze en verschillende andere zaken.

Lees ook: Mislukte liquidatiepoging op Pjotr in Diemen 'angstaanjagend'

In een van de auto's was volgens OM een stopbord aanwezig waarmee verdachten het slachtoffer wilden stil zetten. Zo'n soort bord: #Pjotr pic.twitter.com/WPdcL0X7Lp

— Mark Schrader (@markschrader) April 10, 2017

Ook politie-uniformen gebruikt
Na de misluke moordaanslag in Diemen werden op verschillende plaatsen in de stad waaronder Osdorp verdachten gearresteerd voor mogelijke betrokkenheid. Bij huiszoekingen vonden rechercheurs vuurwapens, bivakmutsen, kogelwerende vesten en twee kilogram explosieven.

De verdachten hadden ook politie-uniformen en een elektronisch stopbord in hun bezit. Deze werden volgens het OM gebruikt bij een eerdere mislukte poging. Verslaggever Mark Schrader is vandaag bij de rechtszaak en doet op Twitter verslag: