Start van hoofdcontent

Stad

nl

Antonia B. (89) blijft moord op man Evert (88) ontkennen: 'Stond in de soep te roeren, toen een knal'

10 april 2017, 15.16 uur · Aangepast 10 april 2017, 20.55 uur

Ja, er was weleens ruzie en ja, er werd regelmatig over en weer gescholden. Maar was een echtelijke ruzie aanleiding voor de 89-jarige Antonia B. om haar man te vermoorden? Ook in de rechtszaal blijft ze ontkennen: 'Ik stond in de keuken in de soep te roeren, toen vroeg mijn man of hij kon helpen. Toen hoorde ik een knal, en daar lag hij'.

Het beeld dat vandaag in de rechtszaal geschetst wordt, is schrijnend. De gezondheid van Antonia's man, de 88-jarige Evert, was broos en hij was afhankelijk van haar zorg. De situatie thuis leek voor veel spanning te zorgen tussen het echtpaar dat al 63 jaar getrouwd was. 

Regelmatig ruzie en geschreeuw
De vrouw belde op de bewuste avond, 10 januari 2015, zelf de hulpdiensten. Haar man bleek te zijn overleden aan een steekwond in zijn zij, het gebruikte mes is gevonden in het messenblok op het aanrecht. 'Ik heb hem niet gedood, hij is gevallen', herhaalde Antonia ook vandaag weer in de rechtszaal. 

Buren hebben verklaard dat het paar regelmatig knallende ruzies verbaal uitvocht. Een buurvrouw heeft verklaard dat het schreeuwen van B. tegen haar man in de laatste weken erger en harder werd. 'Ík trap je helemaal in elkaar. Teringlijer, ik schop je neer', is er gehoord. Er is weleens geslagen en geschopt, gaf Antonia vandaag toe. 'Maar niet gestoken.'

De gezondheid van Evert ging hard achteruit, hij was geopereerd aan zijn darmen en had moeite met ademen. 'Hij kwam niet meer buiten. Hij kon weinig, liet zijn ontlasting lopen maar hielp nog wel met tafeldekken en koffiezetten'. Het verzorgen viel Antonia zwaar: 'Alles wordt bij mij ook wat minder, ik ben al 89 en ik schaam me er niet voor. Soms werd het mij teveel, maar is dat schandalig?'

Hij werd incontinent en liet zijn ontlasting lopen. B.: 'Ik vond dat niet leuk. Maar hij kon er niks meer aan doen, ik verweet hem niks'

— Tessa Neijland (@Tessaneijland) April 10, 2017

Haar man knoeide en morste veel, zorgde niet goed meer voor zichzelf. Terwijl Antonia zelf juist netjes is, bijna dwangmatig, verklaarden haar kinderen. Zijn lichaam was vervuild toen de politie het aantrof. Hij had korsten op zijn rug die niets met zijn verwondingen te maken hadden. Opvallend was ook het schone, opgemaakte bed van Antonia terwijl haar mans bed vies en vervuild was.

Een borrel, schaatsen kijken en een puzzeltje
Zaterdag 10 januari 2015 verliep in eerste instantie als elke andere. Het echtpaar dronk zoals altijd aan het einde van de middag een borreltje. Hij jenever, zij een sherry. Hij keek naar het schaatsen, zij maakte een puzzel. Antonia besloot soep op te gaan warmen. 'Ik stond in de keuken in de soep te roeren, toen mijn man vroeg of hij kon helpen. Toen hoorde ik een knal, en daar lag hij'.

'Hij lag in de eetkamer. Hij lag met zijn gezicht naar de kast, ik heb hem op zijn rug gedraaid.' Het slachtoffer werd uiteindelijk in de hal van het huis aangetroffen. 'Daar heb ik geen verklaring voor. Ik heb aan zijn hals gevoeld of hij nog hartslag had maar ik voelde niks', zegt Antonia.

B. vertelt dat haar man heel eigenwijs was, en ondanks zijn broze gezondheid wel precies deed wat hij wilde. Dat was moeilijk voor haar

— Tessa Neijland (@Tessaneijland) April 10, 2017

De bewijslast tegen Antonia B. is overweldigend. Op het aanrecht in de keuken en op de knoppen van de geiser is bloed gevonden. Net als op het mes in het messenblok. Op de vraag hoe het mes daar is terechtgekomen, heeft ze geen antwoord. 'Als iemand al dood is, ga je toch niet alsnog steken?' Deskundigen hebben vastgesteld dat Evert aan de messteek is gestorven. 

Op het aanrecht lag een plas bloed, het mes heeft daar gelegen. In de gootsteen is ook bloed gevonden, net als een stukje huid van het slachtoffer. 'Een blanco pagina', noemt Antonia het. Wat er die dag gebeurd is, kan ze zich niet herinneren, zegt ze. Maar ze weet zeker dat ze niet gestoken heeft. 

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vier jaar gevangenisstraf geëist tegen de vrouw. De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 

Martin Damen