Stad

Einde aan de langste omleiding ooit: tram 24 rijdt weer

11 april 2017, 14.00 uur · Aangepast 11 april 2017, 18.55 uur · Foto: Wouter Hamelink

Wie na 2003 in Amsterdam is gaan wonen, hoorde in de Ferdinand Bolstraat nooit het karakteristieke bellende geluid van een voorbijgaande tram. In plaats daarvan het klonken de hamers, boormachines en ander bouwgereedschap. Maar na 14 jaar is een einde gekomen aan de langste omleiding ooit in de geschiedenis van de GVB en gaat tram 24 weer rijden.

Het stuk tussen de Ceintuurbaan en de Albert Cuyp was al die jaren afgesloten wegens bouwwerkzaamheden rond de aanleg van de Noord-Zuidlijn.

Testrijden
Dinsdagmiddag is het proefrijden begonnen, nadat precies elf maanden eerder de lijn (met alternatieve route) tijdelijk werd opgeheven. Op de haltes wordt gekeken of de opstaphoogten juist zijn en of alle verkeerslichten nog werken. 

'Ik ben blij dat de werkzaamheden bijna klaar zijn' zegt Wouter Hamelink, een omwonende die op de kop bij de Ceintuurbaan woont. 'Naar mijn idee hebben de werkzaamheden van de Noord-Zuidlijn meer overlast veroorzaakt dan de trams ooit zullen gaan doen.'

Volgende week, dinsdagochtend 18 april, gaat de tram weer Amsterdammers vervoeren en wordt lijn 24 weer opgenomen in de dienstregeling. En dus gaat de tram, die ingesteld werd in oktober 1929, weer definitief rijden. Een bijzonder moment.