Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Boze ontwikkelaar verandert verkoopprocedure 'starterswoningen' weer

12 april 2017, 18.35 uur · Aangepast 3 mei 2017, 11.29 uur

Het moesten betaalbare starterswoningen worden, maar de appartementen van Kade Noord leken hard op weg naar de hoogste bieder. Dat leidde gisteren tot de nodige ophef. De ontwikkelaar heeft daarom het een en ander gewijzigd.

Klimaatneutrale koopwoningen voor starters, vlakbij de NDSM-werf, die ook nog eens betaalbaar zijn. Dat was het idee achter het nog te bouwen project 'Kade Noord' aan de Scheepsbouwweg.

Lees ook: Kopers moeten bieden op nog niet gebouwde 'starterswoningen' in Noord

De prijzen van de woningen gingen van 185.000 euro voor 50 vierkante meter, tot maximaal 320.000 euro voor 110 vierkante meter. Dat zijn bijna utopische bedragen voor starters die op de huidige Amsterdamse woningmarkt nauwelijks aan bod komen.

Bieden
Dat merkten de betrokken makelaars en ontwikkelaar ook. Voor de 47 woningen kwamen meer dan duizend inschrijvingen binnen. Volgens ontwikkelaar Kade Noord BV werden de makelaars overspoeld door telefoontjes van geïnteresseerden die meer wilden betalen. Daarom werd besloten om tot biedingen over te gaan.

Lees ook: Chaos compleet: studentenwoningen opeens peperdure yuppenstudio's

'Als je in Amsterdam wil beginnen, dan moet je meer betalen', liet de ontwikkelaar gisteren aan AT5 weten. Hoewel het bieden op de woningen nog moest beginnen, was de verwachting dat de woningen een stuk meer zouden opleveren dan de oorspronkelijke vraagprijs. Bedragen die niet haalbaar zijn voor starters.

Geen commentaar
Dat leidde gisteren tot verontwaardige reacties van onder anderen politici, maar ook de Vereniging Eigen Huis. Daarom heeft ontwikkelaar Kade Noord BV vandaag de website van het project aangepast. Ze hebben aan stadsdeel Noord laten weten dat 32 kleinere woningen binnen het project, alsnog verkocht zullen worden voor de oorspronkelijke vraagprijs. Daarmee is het (over)bieden op die woningen van de baan.

Lees ook: Al 1000 inschrijvingen voor millennialflatjes van 32 vierkante meter

Hoe de toewijzing van die woningen geregeld zal worden, is niet helemaal duidelijk. Bij Kade Noord BV nam vandaag een boze man op die niet met AT5 wilde praten, hij hing abrupt de telefoon op toen er om toelichting werd gevraagd.