Start van hoofdcontent

Stad

nl

Protest tegen sluiting Hemwegcentrale: 'Bang dat we straks werkloos thuis zitten'

13 april 2017, 22.27 uur

Arbeiders uit de kolensector hebben vanmiddag geprotesteerd bij de energiecentrale aan de Hemweg. Ze maken zich ernstig zorgen over hun toekomst, omdat er een grote kans is dat vervuilende kolencentrales, zoals die aan de Hemweg, gesloten worden.

De regering is van plan om meerdere kolencentrales te sluiten en zo de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Veel werknemers zijn nu bang dat ze straks werkloos thuis zitten. 'Ik maak me over de hele kolenketen zorgen', zegt Cees Bos van vakbond FNV. 'Van de man die de kolen uit het schip schept, tot de man die de as afvoert en alles wat er tussen zit.'

Lees ook: Bod op Hemwegcentrale verhoogd naar 5 miljoen; Nuon wil 55 miljoen

Banen havenarbeiders op de tocht
Een mogelijke sluiting van de Hemwegcentrale zou niet alleen een klap zijn voor de werknemers van de centrale zelf. Maar ook arbeiders van de Amsterdamse haven die kolen aanvoeren, moeten dan vrezen voor hun baan, vertelt havenarbeider Foeke van der Bij.

De directeur van de Hemwegcentrale vertelt dat als de centrale vervroegd sluit, er een sociaal plan komt voor alle 220 werknemers. Maar dus niet voor de havenarbeiders die de kolen toevoeren. De havenarbeiders willen daarom dat er ook voor hun geld wordt vrijgemaakt, een zogenoemd kolenfonds.

Stakingen niet uitgesloten
Hoewel de politieke partijen nog druk zijn met de formatie van een nieuwe regering, wil de kolensector snel duidelijkheid. Mocht die er niet komen, dan worden stakingen niet uitgesloten.