Start van hoofdcontent

Stad

nl

Beheer wil meer festivals Gaasperplas: 'Het park kan het gewoon aan'

16 april 2017, 20.25 uur

Er moeten meer festivals en horeca komen bij de Gaasperplas, om het tekort op het beheer van het park weg te werken. Het bestuur van het groengebied wil bestaande festivals als Reggae Lake en Buiten Westen laten doorgroeien en er nog evenementen aan tóévoegen. Maar dat stuit op weerstand bij GroenLinks.

De combinatie festivals en parken roept in Amsterdam vaker weerstand op. Evenementen in Oosterpark, Flevopark en Westerpark konden in het verleden rekenen op grote bezwaren van de buurt, zelfs met rechtszaken tot gevolg. 

Maar het groenbeheer van de Gaasperplas zit met een jaarlijks tekort van 8 ton in hun maag en zoekt hiervoor een oplossing. Amsterdam en omliggende gemeenten hoesten gezamelijk al 4 ton op.

Grote schade
De andere helft wil Groengebied Amstelland uit extra festivals en meer horeca halen. 'Dat heeft naast dat het bijdraagt aan kosten voor beheer als bijkomstigheid het ook heel leuk voor hele groep mensen die er graag naartoe komen', zegt Gerben Houtkamp van het Groengebied Amstelland. 'Het park kan het gewoon aan.'

Maar daar denkt Jasper Groen, gemeenteraadslid GroenLinks, heel anders over. Hij vreest voor grote schade aan het park vanwege de kwetsbare bodem. 'Ik vind dat je parken niet moet onderhouden met evenementen. Als het park het uiteindelijk niet meer aan kan moet de gemeente nog meer betalen, of bezuinigen op beheer, dus andere oplossingen zijn nodig.'

Amy